Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 15 maj 2017

  Alliansen räddade naturturismens framtid

  Det är mycket positivt att regeringen nu vill satsa på utbildning i naturturism vid naturbruksgymnasierna. Alliansens gemensamma insatser har gett resultat, skriver företrädare för Alliansen.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Jobb och välfärd hänger ihop. Därför måste jobben bli fler. Det har Sveriges unika naturupplevelser en stor potential att bidra till. Men det kräver långsiktiga spelregler för naturturismens framtid, som under en lång tid tyvärr har varit hotad. Men tack vare Alliansens gemensamma arbete i riksdagens utbildningsutskott har regeringen valt att slänga Skolverkets förslag i papperskorgen. Det gläder oss.

  Sverige är ett avlångt land som är rikt på skiftande landskap och natursköna platser. Här finns unika jakt-, fiske- och vandringsmöjligheter, ishotell, skärgårdar, orörda fjällvidder, raviner och forsande vattendrag som lockar turister från hela världen. Detta är unika miljöer som både måste värnas och utvecklas.

  Därför sätter vi ett stort värde på de naturturismutbildningar som finns runt om i vårt land. Här ges eleverna ovärderliga kunskaper om att värna djur och natur och hur det kan ge unika naturupplevelser. Det är en näring som har stora möjligheter att utvecklas vidare så att fler jobb och tillväxt kan växa fram i hela vårt land.

  Därför har vi i en tidigare debattartikel i ATL och i riksdagsdebatter också tagit starkt avstånd ifrån de förslag som regeringens myndighet – Skolverket – har presenterat. Om förslagen hade blivit verklighet hade det riskerat att bli nådastöten för naturbruksgymnasiernas utbildning i naturturism. Det hade också riskerat att slå undan fötterna för jobb och tillväxt på landsbygden.

  Men tack vare att Alliansen har drivit på regeringen i riksdagens utbildningsutskott har gymnasieministern nu förklarat att naturturismen ska få finnas kvar och utvecklas med en egen inriktning. Det välkomnar vi samtidigt som också håller regeringen ansvarig för att frågan har dragits i långbänk vilket har skapat en onödig osäkerhet för skolor, elever och föräldrar.

  Utbildningar inom naturturism nu måste få en stabil och långsiktig grund att bygga sin verksamhet utifrån. Vi hoppas därför att regeringen nu skyndsamt återkommer med förslag som gör att Sveriges möjligheter att erbjuda unika naturupplevelser kan utvecklas och växa. Det behövs för att fler jobb ska kunna växa fram så att vår välfärd i hela landet kan fortsätta att utvecklas. Så bygger vi ett starkt Sverige som håller ihop.

  Camilla Waltersson Grönvall (M)

  Utbildningspolitisk talesperson

  Ulrika Carlsson (C)

  Utbildningspolitisk talesperson

  Christer Nylander (L)

  Utbildningspolitisk talesperson

  Aron Modig (KD) 

  Utbildningspolitisk talesperson

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen