Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 20 januari 2017

  Regeringen sviker naturturismen, jobben och landsbygden

  Skolverkets förslag om inriktningar och examensmål på naturbruksgymnasierna slår hårt mot naturturismen. Vi ställer frågan till regeringen: Är inte naturturismen värd att utveckla?

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Skolverket fick i uppdrag av regeringen att undersöka landets yrkesutbildningar. I denna utredning kom verket fram till att examensmålen för naturbruksgymnasierna skulle ändras på ett sätt som gör det omöjligt att fortsätta erbjuda inriktningar kopplade till naturturism på naturbruksgymnasiet.

  Det förslag som nu ligger på bordet och som regeringen till synes står bakom, innebär att värdefull kompetens om naturturism helt försvinner från landets naturbruksutbildningar. Det är ett hårt slag mot landsbygden. 

  Skolverket har nu slopat förslaget om en sjätte inriktning på naturbruksgymnasierna. Det problematiska – och som oroar oss – är att Skolverket i samma veva också har tagit bort de examensmål som tidigare fanns kopplade till naturturism på naturbruksgymnasierna. Detta motiverades med tveksamma argument där man endast hävdar att ändringen ska resultera i ett ”tydligare” program.

  Som ett resultat av denna förändring, och de negativa konsekvenser detta har för naturturismen, startade Skolverket en utredning om en egen inriktning för naturturism. Om man tar bort de examensmål som överhuvudtaget möjliggör inriktningar för naturturism inom programmet skog är det givetvis rimligt att man ersätter detta med något, förslagsvis en egen inriktning. Men detta har Skolverket alltså valt att inte göra vilket innebär ytterligare ett slag mot naturturismen.

  Det är detta som vi i Alliansen, likt Jordbruksverket, har reagerat starkt på. Vi tycker att det är obegripligt att Skolverket verkar arbeta så hårt för att hämma naturturismen. Ännu mer obegripligt är att Socialdemokraterna och regeringen till synes står bakom detta, som framgår att debattartikeln i ATL den 17 januari.

  Naturturismen är avgörande för en växande och välmående landsbygd. Utbildningarna ger en värdefull kunskap och respekt för våra djur och vår natur. Därtill bidrar utbildningarna till att skapa jobb och tillväxt på landsbygden.

  Om regeringen och Socialdemokraterna är positivt inställda till naturturism och om de nu inser behovet, varför gör de inget? Tomma artiklar utan ställningstaganden ger inte fler jobb inom naturturism på landsbygden. Vi i Alliansen förväntar oss nu att regeringen tydligt visar var man står i frågan.

  Vi ställer återigen samma fråga till Lena Hallengren och regeringen: Tycker regeringen verkligen inte att detta är en fråga värd dess uppmärksamhet eller är naturturismen och landsbygden inte prioriterade områden?

  Camilla Waltersson Grönvall

  utbildningspolitisk talesperson (M)

  Christer Nylander

  Utbildningspolitisk talesperson (L)

  Ulrika Carlsson

  Utbildningspolitisk talesperson (C)

  Annika Eclund

  Utbildningspolitisk talesperson (KD)

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen