facebooktwittermail d

Forestry Expo skjuts upp – igen

Den stora skogsmaskinmässan Swedish Forestry Expo skjuts upp igen och maskinförsäljningen kan slå nytt rekord i år. Det är två av veckans entreprenadnyheter.

Komatsu  875, skotare, maskinvisning.
Swedish Forestry Expo flyttas fram ett år. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Swedish Forestry Expo skjuts upp - igen

På grund av pandemin blev Swedish Forestry Expo uppskjuten från i juni 2020 till i april 2022. Nu har den flyttats ytterligare ett drygt år fram i tiden, till den 1 till 3 juni 2023. Anledningen är enligt Gabriel Börjesson , mässansvarig på At-event, att flera av de största utställarna vill planerar att bjuda in kunder från hela världen och att det fortfarande kan finnas osäkerheter kring pandemiläget då. Speciellt vad gäller in- och utresetillstånd: – Förhoppningsvis har det löst sig till 2023.

Uppdaterad kranspetsstyrning för JD:s skördare

Skördare i skogen.
John Deeres har uppdaterat sin kranspetsstyrning för skördare. FOTO: JOHN DEERE

Den nya versionen av John Deeres kranspetsstyrning, IBC 3.0, finns för skördaraggregaten H425 och H424. Den ska bland annat förhindra överrotation av aggregatet och hjälpa föraren att hitta säkrare arbetssätt då systemet ska förhindra sågning mot hytten.  Sensorer känner av aggregatets läge och systemet justerar automatiskt såväl kranrörelser som utskjut.

Maskinförsäljningen ökar – och väntetiderna

Claas hjullastare.
Hjullastare är den maskintyp som sålde mest under 2020. FOTO: ANDERS NILSSON

 Första halvåret så såldes det 2 235 anläggningsmaskiner, vilket betyder att rekordnoteringen från 2018 med totalt 5 011 sålda maskiner kan passeras i år, skriver tidningen Maskinentreprenören. En förklaring kan vara att försäljningen sjönk under 2020 på grund av pandemin. Den största kategorin är hjullastare som det sålts 732 stycken av hittills i år. Enligt Maskinentreprenören ökar nu också värdet på begagnade maskiner på grund av en kombination av långa leveranstider på upp till nio månader och ett högtryck på byggmarknaden. Halvledarbristen och höga fraktpriser är andra faktorer som påverkar leveranstiderna, enligt tidningen.

JCB:s första vätgasmaskiner ute 2022

Storbrittaniens premiärminister Boris Jonsson tankar en vätgasdriven lastare.
Premiärminister Boris Jonsson tankar en vätgasdriven JCB-maskin vid en ceremoni i veckan där planerna på att ta fram två vätgasdrivna maskiner till 2022 presenterades. FOTO: JCB

Först JCB-maskinerna med vätgasmotorer blir en traktorgrävare och en teleskoplastare. Målet är att de ska finnas på marknaden i slutet av nästa år. Bolaget har därför precis investerat 100 miljoner pund i en ny anläggning som ska producera motorer till dessa. I samband med invigningen av den sa JCB:s ordförande Lord Bamford att man valt vätespåret då eldrift bara fungerar för mindre maskiner. Samt att vätgasmotorerna har potential att hjälpa Storbritannien att klara sina utsläppsmål snabbare.

Bolaget nämner ingenting om när den vätgasdrivna grävare i 20-tons klassen som visades upp för ett drygt år sedan ska komma ut på marknaden.

Ny timmervagn ska öka Holmens effektivitet

Green Cargos nya timmervagn är den största på marknaden FOTO: GREEN CARGO

Green Cargo har tagit fram en ny timmervagn i samarbete med Ljusdalsföretaget ExTe. Den har med sina nästan 11 kvadratmeter marknadens största lastarea enligt tillverkaren. Första kunden som ska använda den är Holmen.

– Tidigare krävde vi lång framförhållning på kundernas beställningar, nu har vi vänt på steken, nu är det virkeskunderna som knappt hinner få fram virke till terminalerna för att vi är så pass snabba säger Johan Roswall, strategisk säljare rundvirke på Green Cargo i ett pressmeddelande.

Vill du ha samtliga ATL:s teknik- och maskinnyheter direkt i din mejl? 

Gå bara in på Atl.nu/nyhetsbrev och välj teknikbrevet. Då får du samtliga teknik- och maskinnyheter klockan 20.00 varje söndag!