facebooktwittermail

Swedish Agro Machinery ny återförsäljare för Metsjö

Metsjö i Linköping delar upp sortimentet på flera återförsäljare. Först ut är Swedish Agro Machinery.

Två män som skakar hand framför tröska.
Ett handslag för ett nytt samarbete mellan Anders Ivarsson, vd på Metsjö och Hasse Ripa, vd på Swedish Agro Machinery. FOTO: LOA IVARSSON

I våras meddelade Lantmännen Maskin att de bryter samarbetet med Metsjö som ATL tidigare har skrivit om. Nu presenteras Swedish Agro Machinery som ny återförsäljare för Metsjös större vagnar för det professionella lantbruket.  

– Det här känns jättebra. Humöret är på topp. Swedish Agro Machinery är en bra partner med en stark ägare, samt engagerad och kunnig personal, säger Loa Ivarsson som är tredje generationen i familjeföretaget Metsjö.

– Vi ser det här som ett perfekt tillfälle att utöka vår produktkatalog. Metsjö har ett stort sortiment. Vi kommer att koncentrera oss på vagnar till skördetröskor och självgående exakthackar, säger Hasse Ripa som är vd för Swedish Agro Machinery.  

När det gäller vagnar för entreprenad i stan och för skogsbruk kommer Metsjö presentera vilka återförsäljare som kommer att ta hand om dessa segment efter sommaren.

- Vi  har ett ben inriktat på entreprenad och en annan konstellation för skogsmaskinstrailer. Vi vill möte kunderna på ett mer naturligt sätt än vi kanske har gjort tidigare, säger Loa Ivarsson.

Fulla orderböcker

Förra året byggde Metsjö ut sina lokaler och fördubblade monteringskapaciteten. Orderböckerna har fyllts på rejält trots pandemin och omsättningen har ökat med cirka 15 procent för det brutna räkenskapsåret 2021. I höst nyanställs fem personer för att klara av produktionsökningen.

- Vi har fullt upp och har sålt fantastiskt bra. Det är vi tacksamma för. Vi märker att det går bra för svenska lantbrukare, säger Loa Ivarsson.

Två män.
Anders Ivarsson och Loa Ivarsson står utanför Metsjös anläggning i Linköping. Bilden togs 2020 när ATL besökte anläggningen. FOTO: FREDRIK STORK

Det var i början av maj som Lantmännen Maskin offentliggjorde att de inte längre skulle vara återförsäljare åt Metsjö samt ett antal andra tillverkare. 

Överraskande besked från Lantmännen

– Vi blev mycket överraskande över beskedet från Lantmännen Maskin. Så här är det ibland i vår bransch. Det är alltid tråkigt skiljas från en samarbetspartner, säger Loa Ivarsson.

När det gäller kunder som har handlar via Lantmännen Maskin meddelar Metsjö att garantiärenden kommer att hanteras som tidigare.

– Det är det företaget som har sålt vagnen som hanterar dessa ärenden, säger Loa Ivarsson.

Ivarssons i Metsjö AB

Ägare: Kusinerna Anders Ivarsson och Per Ivarsson

Historia: Företaget grundades av bröderna Karl-Uno Ivarsson och Sune Ivarsson på 1950-talet. Anders Ivarsson och Per Ivarsson är andra generationen i företaget.  

Omsättning: 93 miljoner kronor för det brutna räkenskapsåret 2020. Metsjö har ökat omsättningen cirka 15 procent för det brutna räkenskapsåret 2021 som ännu inte är publicerat.

Åretsresultat 2020: 2,8 miljoner kronor

Antal anställda: 80 inklusive f-skattare

Läs mer om Lantmännen Maskins beslut från i våras om att bryta samarbetet med ett antal återförsäljare däribland Metsjö.

Flera åker ut när Lantmännen Maskin satsar nytt

Metsjö om brutna samarbetet med Lantmännen

Lantmännen Maskin bryter en rad samarbeten