facebooktwittermail d

Lantmännen Maskin bryter en rad samarbeten

Följ med in i vår teknikrapportering för snabba nyheter. Här uppdaterar vi ständigt med små och stora nyheter i kortformat.

FOTO: LFÄ

Lantmännen Maskin bryter samarbeten och startar nya

Lantmännen Maskin rensar ut en rad varumärken till förmån för andra. Samarbetena med Metsjö, spridartillverkaren Tebbe, Ranaverken och Rauch avslutas, och in kliver i stället Joskin.

”Joskin är en stor tillverkare av lantbruksredskap och ligger i framkant vad gäller utveckling, inte minst inom digitaliseringsområdet, vilket passar väl in i Lantmännens digitala utvecklingsstrategi”, säger Andreas Hess, affärsområdeschef Redskap på Lantmännen Maskin i ett pressmeddelande.

Även samarbetet med Bogballe intensifieras, både vad gäller kundutveckling, service och inom precisionsodlingsområdet.

”Vi har i dag ett etablerat och välfungerande samarbete med Bogballe. Vi har liknande visioner om att ligga i framkant vad gäller teknik och utveckling och ser att vi kan driva detta tillsammans. Sortimentet innefattar mineralgödselspridare som passar våra kunder, både dem som vill ha en enklare spridare och dem som tagit precisionsodlingen till en hög nivå”, säger Andreas Hess.

LÄS OCKSÅ: Metsjö: Flera intresserade av att ta över försäljningen

Ny laserrobot tar sikte på ogräset

FOTO: MCCORMICK

Seattle-baserade Carbon Robotics har nyligen laserat en tredje version av sin ogräsbekämpande robot. Maskinen använder åtta lasermoduler och 12 HD-kameror för att hålla koll på växtligheten och döda ogräset, skriver Ny Teknik. Varje lasermodul har en effekt på 150 watt och ska tillsammans med övriga moduler kunna döda 100 000 ogräs i timmen. Varje lasermodul är dock begränsad till en avfyrning var 50 sekund. Det ska ändå räcka för att rensa 6-8 hektar om dagen. Träffsäkerheten sägs ligga inom tre millimeter och företaget hoppas bland annat att de ska kunna bidra med att lösa problemet med invasiva ogräsarter.

Med en spårvidd på 2,8 meter rör det sig också om en ganska stor pjäs. Vikten ska ligga på 4,3 ton. Driften sköts med en dieselmotor och hela försäljningen för året ska redan vara intecknad. Eventuella spekulanter inför 2022 ska dock kunna lägga förordrar redan nu.

Nya effektivitetslösningar i Amazones självgångare

FOTO: JOSKIN

Amazones självgående spruta, Pantera 4504, har uppdaterats med fokus på ökad arealkapacitet och nya komfortlösningar. Under sidoskyddet på vänstersidan finns den nya manöverpanelen SmartCenter, samt den 60 liter stora inspolningsbehållaren. Tack vare att dubbelpumparna nu sitter på högersidan blir påfyllningen också betydligt tystare.

Större bränsletank är en annan av nyheterna.

Flexitrac 1238 – ny modell i kompaktklassen

FOTO: CARBON ROBOTICS

Flexitrac 1238 är Trejons senaste kompaktlastare med ett nytt längre chassi med 90 mm längre hjulbas, och en utökad lyftkraft på maximala 2 000 kilo. Motorn kommer precis som i övriga modeller från Kubota. Transmissionen finns i två versioner med antingen enkelhastighet upp till 18 kilometer i timmen eller med två hastigheter upp till 22 kilometer i timmen.

Fendt flaggar för leveransproblem

På grund av omvärldsläget stänger Fendt ner sina fabriker i Marktoberdorf och Asbach-Bäumenheim i sju arbetsdagar med start den 22 april. Orsaken ska vara försörjningsproblem i underleverantörsledet på grund av pandemin. I det här fallet påverkas nedstängningen i första hand av uteblivna gjutdetaljer.

Valtra uppdaterar N- och T-serien

Efter G- och A-serien har det nu även blivit dags att uppdatera övriga Valtra-modeller. N- och T-serien bjuder bland annat på en ny display på A-stolpen, som ersätter instrumentpanelen vid ratten. Här ska rattens läge också bli enklare att justera.

Tack vare en uppdaterad fram/backväxelspak ska det även bli enklare att ändra körriktning när man växlar mellan olika reglage, som SmartTouch- eller TwinTrac-spaken.

Ny app för alla jordnördar

Jordbruksverket har tagit fram en ny app, som ska vägleda användarna till bättre jordhälsa. Här är det också möjligt att samla data från egna infiltrationstest och provgrävningar i fält. I första steget får vi svara på ett antal grundfrågor om fältet, ange en GPS-koordinat och sedan ombeds vi att gräva en 40 cm djup och 50 cm bred grop, som därefter bedöms och fotodokumenteras. Varje steg följs dessutom av instruktioner och filmer som visar hur testet ska utföras. Appen bygger på forskning från SLU och hittas genom att söka på Markvård där du hittar appar.

Svegros AI-plattform ska kommersialiseras

Svegros AI-projekt rullar vidare. Projektet, som går ut på att automatisera både övervakningen och styrningen av växthusodlingen, har bland annat fokus på produktion och energieffektivitet. Efter en första pilotstudie, som ATL tidigare skrev om, har Svegro nu fått ett förnyat anslag från Vinnova på en miljon kronor för att ta fram en storskalig odlingsplattform, som i förlängningen ska kunna användas av alla inomhusodlare. Mer svensk livsmedelsproduktion är ett av målen.

LÄS OCKSÅ: Algoritmen som blev proffs på basilika