facebooktwittermail d

Svinpesten breder ut sig i Polen

Ytterligare en polsk provins har rapporterat ett fall av afrikansk svinpest. Det får Danmark att agera.

Vildsvin är med och sprider Afrikansk svinpest.
Vildsvin är med och sprider Afrikansk svinpest. FOTO: CECILIA PERSSON/ARKIVBILD

Det var i mellandagarna som ett nytt fall av smittan rapporterades. Ett smittat vildsvin sköts i regionen Warmisko-Mazurskie i norra Polen. Det är det första kända fallet i regionen, rapporterar landbrugsavisen.dk.

Kontrollera lastbilar

Nyheten övervakas noga i Danmark, som höjer sin beredskap.

– Det finns nu bara tre provinser kvar i Polen som inte omfattas av den ökade beredskapen. Situationen följs intensivt och vi vidtar ytterligare åtgärder vid behov för att hålla afrikansk svinpest på avstånd, säger Erik Larsen, ordförande i L & F Svineproduktion till tidningen.

Han uppmanar alla danska grisproducenter att kontrollera tvättcertifikatet varje gång en lastbil anländer, för att minska risken för smittspridning.

ATL TV: Jägarna förbereder sig för svinpest

LÄS MER: Stor oro att svinpesten ska ta sig hit

Vildsvinsolyckorna ökar kraftigt. Klicka på bilden för att se var trafikanter har krockat med vildsvin i Sverige.

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen är spridd i Afrika. Den har under senare år också etablerat sig i bl.a. Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i östra delarna av EU, i Baltikum och Polen. I Tjeckien och Rumänien påvisades sjukdomen 2017.

Källa: SVA.