Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 november 2017

  Stor oro att svinpesten ska ta sig hit

  Virussjukdomen afrikansk svinpest kryper närmare. Smittan har konstaterats i ett nytt område i Polen. Oron för vidare spridning till Danmark och Sverige är stor.

   Vildsvin och jakten på dem är en smittorisk. I Danmark är oron stor för den svenska vildsvinspopulationen ska sprida sjukdomen vidare.
  Vildsvin och jakten på dem är en smittorisk. I Danmark är oron stor för den svenska vildsvinspopulationen ska sprida sjukdomen vidare. FOTO: mauribo

  Den exportberoende danska grisnäringen betecknar afrikansk svinpest som det största hotet just nu.

  – Det får oåterkalleliga konsekvenser för hela branschen om sjukdomen kommer till Danmark, säger Erik Larsen, ordförande för Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Pestskräck bakom ökad avskjutning

  Även den svenska grisbranschen, om än inte lika omfattande som den danska, har skäl att frukta afrikansk svinpest. Situationen i Sverige med en stor vildsvinsstam skulle göra smittbekämpningen besvärlig.

  Konstant hot

  Ebba Schwan, ansvarig veterinär på Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll SDS, anser inte att risken blivit större för att sjukdomen spridit sig till nya områden i Polen.

  – Hotet är konstant även om sjukdomen sprider sig i Polen. Smittan tar geografiska skutt och det är nästan alltid den mänskliga faktorn som ligger bakom, säger Ebba Schwan.

  Sverige har ingen handel med levande djur med Polen och risken för att ett smittat polskt vildsvin skulle komma hit är begränsad. Att en resenär får med sig någon köttprodukt, som hamnar i naturen, är ett betydligt troligare och farligare scenario.

  LÄS OCKSÅ: Svinpest i ryska korvarLÄS OCKSÅ: ”Vi är en korvmacka ifrån svinpesten”

  – Att sjukdomen finns och sprider sig i Europa gör att antalet smittade köttprodukter, som kan vara i omlopp, eller resande personer, som haft kontakt med sjuka djur; det antalet blir ju större, säger Ebba Schwan.

  Svenska vildsvin oroar danskar

  Afrikansk svinpest sprider sig österifrån. Sedan sjukdomen konstaterades i Georgien 2007 har den spridit sig till Ryssland, Ukraina och Vitryssland. 2014 konstaterades smittan i de baltiska länderna och Polen. I år har även Tjeckien och Rumänien drabbats. Alla länderna i det forna östblocket, utom Bulgarien, är drabbade för närvarande.

  LÄS OCKSÅ: Afrikansk svinpest upptäckt i nytt land

  Danmark har en omfattande smågrisexport till bland annat Polen. Det är en riskfaktor som branschen är väl medveten om.

  Stränga karantänsregler och tre tvättstationer vid gränsen mot Tyskland ska säkra att lastbilarna inte drar hem smitta till Danmark. Men danskarna ser också riskscenarier där smittan kan komma från Baltikum eller Ryssland via Sverige. Den svenska vildsvinspopulationen oroar.

  LÄS OCKSÅ: Mat kan sprida ASF- viruset till Sverige

  – Vi är förberedda i Sverige om vi skulle få ett utbrott på en grisgård och har en plan på vad som ska göras för att stoppa smittspridningen.

  – Utbrott på vildsvin är värre eftersom vi inte har kontroll över de djuren. Vi är inte oförberedda för ett utbrott bland vildsvin, men det är svårare att hantera av naturliga skäl, säger Ebba Schwan.

  Afrikansk svinpest

  Orsakas av ett virus som är mycket motståndskraftigt. Det kan överleva flera veckor i färska köttprodukter, månader i rökt och saltat kött samt flera år i fryst kött.

  Överlever länge i blod och kroppsvätskor därför är dåligt rengjorda kläder, stövlar samt kött eller troféer från vildsvin stora smittorisker.

  Minska smittorisken

  Efter en jaktresa utomland ska all utrustning rengöras noggrant. Ta inte med kött eller obehandlade troféer till Sverige.

  Besök inte grisgårdar förrän 48 timmar efter jaktresa eller besök i utländsk grisbesättning,

  Besök inte utfodringsplats eller jaga vildsvin i Sverige förrän 48 timmar efter jaktresa.

  Relaterade artiklar

  Till toppen