facebooktwittermail

Svenska och finska köttföretag i strid om skinkvarumärke

Konflikt om basturökt skinka tas till EU-nivå. Enligt Kött- och charkföretagen och Atria äventyras redan befintliga varumärken i Sverige av finsk registrering.

Enligt Kött- och charkföretagen och tillverkaren Atria äventyrar en finsk produktregistrering överlevnaden av redan befintliga, liknande produkter i Sverige. Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
Enligt Kött- och charkföretagen och tillverkaren Atria äventyrar en finsk produktregistrering överlevnaden av redan befintliga, liknande produkter i Sverige. Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT // MOSTPHOTOS

Det råder delade meningar mellan svenska och finska köttföretagare över varumärket ”basturökt skinka” efter en finsk EU-registrering 2019 av produkten: ”Aito saunapalvikinkku / Äkta basturökt skinka”.

Enligt branschorganisationen Kött- och charkföretagen och tillverkaren Atria äventyras redan befintliga varumärken i Sverige, med i stort sett samma namn och innehåll, av registreringen.

Frågan har lyfts av dem till regeringen, som i sin tur har överlämnat en invändning till EU-kommissionen.

Möjlig överträdelse av villkor i EU-förordningen

I underlaget hävdas att registreringen strider mot villkor i den styrande EU-förordningen: (EU) 1151/2012, artikel 10.1 c). Vidare antas att registreringen kan hota försäljningsvolymer om cirka 1 000 ton och 185 miljoner svenska kronor per år. Registreringen kan också göra att det ser ut som att varorna ”snyltar” på det finska varumärket.

Det nämns att exempelvis Atrias ”Lönneberga basturökt skinka” har funnits på marknaden sedan minst 2008. Kött- och charkföretagare skriver att ”Pärsons basturökt gourmetskinka” funnits sedan minst 2012 och ”Brödernas bastukrökt skinka” sedan minst 2016. Det enda som skiljer dem från det finska varumärket ska enligt underlaget vara vissa detaljer i rökningstekniken.

Finland har länge försökt få ensamrätt på tillverkning av ”äkta basturökta skinka” med anledningen att det skulle vara en finsk specialitet.

Läs också: Finland fortsätter kamp för basturökt skinka