Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juli 2018

  Finland fortsätter kamp för basturökt skinka

  Finländarna hoppas att "äkta basturökt" skinka bara ska få tillverkas i Finland och fortsätter sin kamp med ansökan till EU-kommissionen.

   Finland ser gärna basturökt skinka som något som alltid är tillverkat i landet. I Sverige är bland annat osten Svecia en ost med skyddad geografisk beteckning i EU.
  Finland ser gärna basturökt skinka som något som alltid är tillverkat i landet. I Sverige är bland annat osten Svecia en ost med skyddad geografisk beteckning i EU.

  Det finns flera olika sätt att röka skinka, och basturökt sådan tillverkas i flera länder, bland annat Sverige.

  Men Finland ser gärna att basturökt skinka blir en finsk specialitet. Nu söker finska Bastuskinkeföreningen (Saunapalviyhdistys ry) om skyddad geografisk beteckning (SGB) i EU för ”äkta basturökt skinka”. Men det är inte första gången man har försökta övertyga EU-kommissionen om detta.

  Ved från al och i rökbastu

  Äkta basturökt skinka är, enligt föreningen, rökt i en rökbastu som eldats med alved. Rökningen ska ske under minst tolv timmar. Både förbehandling, saltning och rökning måste göras i Finland. Köttråvaran behöver däremot inte vara finsk.

  ”Framställningen av basturökt skinka är starkt kopplad till bastukulturen i Finland, något som särskiljer den från andra länder och från rökta produkter som tillverkas i dem. Produkten skiljer sig från andra produkter som tillverkas med hjälp av modernare teknik i synnerhet när det gäller tillverkningssättet och den unika produktkvaliteten”, skriver Mavi, den myndighet som betalar ut EU-stöd till lantbrukare i Finland med anledning av ansökan.

  Det är inte första gången som Finland har försökt skydda basturökt skinka. Förra gången ansökte man om namnskydd för ”Basturökt skinka, tillverkad på traditionellt sätt”. Men ansökan uppfyllde inte kraven i EU-förordningen. Nu pågår ett nationellt så kallat invändningsförfarande i Finland med en ändring av ansökan.

  Olika beteckningar

  SUB – Skyddad ursprungsbeteckning. För skyddade ursprungsbeteckningar finns stränga krav. Där ska både råvaruproduktion, bearbetning och beredning av produkten ske inom ett avgränsat område

  SGB – Skyddad geografisk beteckning. Antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom det geografiska området. Råvarorna kan komma från annan plats.

  GTS – Garanterad traditionell specialitet. Är skyddade recept på traditionella produkter där namnen använts i minst trettio år. GTS får användas av var och en som följer receptet.

  LÄS OCKSÅ: Dansk korv på export till KinaLÄS OCKSÅ: MP vill höja självförsörjningen till Finlands nivå

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen