facebooktwittermail

Svampangrepp kan hota veteskörden

Halland ser ut att ligga längst fram i skörden i år när höstkorn tröskades redan i veckan. Ett orosmoln är samtidigt att Halland har fått de största svampangreppen på flera år. Skördepåverkan kan bli stor på höstvetet i augusti.

Jakob Eriksson tror på upp till 10 procents skördebortfall på grund av svamp.
Jakob Eriksson tror på upp till 10 procents skördebortfall på grund av svamp.

Som ATL skrev i torsdags var Anders Axelsson på Hansagård i Harplinge utanför Halmstad tidigt ute och skördade höstkorn. På andra håll kan nog höstkornet ha något längre till skörd.

- Det har inte riktigt mognat än men jag tror på att fler går ut i nästa vecka, säger Jakob Eriksson, rådgivare på Hushållningssällskapet Halland.

Höstraps i månadsskiftet

Han räknar med att skörden av höstraps kan dra igång till månadsskiftet. Liksom i Skåne är rapsen drabbad av bomullsmögel men även om angreppen är högre än normalt ligger de ändå på en tämligen låg nivå. Uppskattningsvis rör det sig om som mest 10 procent som är drabbad, bedömer Jakob Eriksson.

Det har också inkommit rapporter om angrepp av blygrå rapsvivel och skidgallmygga på höstraps från Skåne. Insekterna bedöms dock inte vara lika stort problem i Halland.

- Jag tror att de värst drabbade fälten kan få upp till 10 procents skördebortfall, säger Jakob Eriksson.

Svampen hotar

I stället är det stora orosmolnet svampangrepp. Det handlar förutom om bomullsmögel även om svartpricksjuka och vetebladssjuka.

- Vi har rent allmänt ett högre svamptryck på grödorna i Halland än på flera år eftersom vi fick mycket regn i mitten av juni. Det handlade om 80-150 mm vilket satte fart på svampen, säger Jakob Eriksson.

Främst i höstvete

Svampen finns framförallt i höstvetet som väntas börja tröskas kring tionde augusti.

- Svampangreppen är särskilt stora i fält med andraårsvete. Andra fält har behandlats en och två gånger och jag tror att skillnaden mellan behandlat och obehandlat kan bli 25 procent i skördeutfall. I riskfälten med vete efter vete, blir skillnaden ännu större, säger Jakob Eriksson.

LÄS OCKSÅ Nu rullar tröskorna i Skåne

PREMIUM Folke 86, en klippa i vallskörden