Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juli 2017

  Nu är det skördedags i Halland

  Under torsdagen började Anders Axelsson på Hansagård i Harplinge utanför Halmstad att tröska höstkorn.

  Se tröskningen från ovan i klippet nedan!

  Foto: F&A Media

  – Vi har moget höstkorn på ungefär 40-45 hektar. Det är lite ojämnt men jag vågar inte låta det stå längre. Skulle vi få regn på det är risken stor för stråknäckning och axbrytning och jag vill inte förlora skörd på det viset, säger Anders Axelsson.

  Höstkornet har mognat snabbt på de lätta torkkänsliga jordarna.

  – För en månad sedan sade jag att vi skulle börja tröska 20 juli men nu är vi en vecka tidigare. Vi tröskade de här dagarna i fjol också men då var det extremt torrt vilket drev på utvecklingen, säger Anders Axelsson.

   Anders Axelsson på Hansagård i Harplinge inledde tröskningen under torsdagen.
  Anders Axelsson på Hansagård i Harplinge inledde tröskningen under torsdagen. FOTO: Isac Bengtsson

  LÄS OCKSÅ: Tröskorna går på godsen i Skåne

  FOTO: Isac Bengtsson

  Perfekt för arbetet

  Vädret i Harplinge är perfekt för arbetet med växlande molnighet, 18-20 grader i luften och lite lätt vind på torsdagseftermiddagen.

  Anders Axelsson räknar med att tröska 25-30 hektar.

  – Vi går lite på halvfart beroende på att vi håller på att kalibrera tröskan och gör lite inställningar inför säsongen. Därför går vi inte för full fart, säger han.

  Hansagård har också korn på lite mer stabila fält med vattenhållande jordar där bedöms det vara någon vecka kvar till skörd.

  FOTO: Isac Bengtsson

  LÄS OCKSÅ: Nu skördas skånska ärter – men inte av FindusPREMIUM: Dolda kostnader med att skippa plogenPREMIUM: Folk, 86 – en klippa i vallskörden

  Relaterade artiklar

  Till toppen