facebooktwittermail d

”Ny fas i striden om landsbygdsväljarna”

Tidigare stod Centerpartiet för decentralisering, vi får se om det fortfarande är så.

Annie Lööf
Vad väntar efter Annie Lööf? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

När rösterna i riksdagsvalet hade räknats stod det klart att det hade skett stora förändringar på landsbygden. Särskilt Centerpartiet backade och Sverigedemokraterna gick framåt. Det kan bli besvärligt för Centern att återta förlorad terräng.

Till en del kan man spåra vad som hände i SVT:s vallokalsundersökning, Valu. I denna har man delat landets valkretsar i två hälfter, den mest urbana och den minst urbana, låt oss kalla den senare landsbygden.

Enligt denna är Sverigedemokraterna den stora vinnaren som har gått fram starkt på landsbygden. Förlorare är framför allt Centerpartiet men även Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Vänsterpartiets satsning på bruksorterna misslyckades helt och KD:s bondeförbund lyckades tydligen inte heller övertyga landsbygdsväljarna.

Förutom SD var det Moderaterna och Socialdemokraterna som lockade fler landsbygdsväljare. Det var också till dessa partier tidigare centerväljare flyktade, snarare än till SD, om man får tro vallokalsundersökningen. SD hämtade i sin tur väljare från Socialdemokraterna och Moderaterna.

Centerpartiet har i och med valet förlorat sin bas och sitt inflytande på många håll i landet. Riksdagsrepresentation i Norrbotten, Jämtland, Kronoberg, Gotland, Kalmar och delar av Skåne. Partiet gick också bakåt och tappade representation i många kommuner. Dessutom har unga på riksnivå profilerade centerpartister lämnat politiken. Detta sammantaget gör det svårare att återerövra landsbygden.

Redan i våras när Land Lantbruk presenterade sin väljarundersökning riktad mot lantbrukare kunde man se vartåt det barkade. Enligt denna hade Sverigedemokraterna tagit över från Centerpartiet som största parti sedan den förra undersökningen 2014.

Det borde ha fått varningsklockorna att ringa högt i Centerns kansli men någon ökad satsning på lantbruk och landsbygd märktes inte förutom påtryckningarna för ett större krisstöd till jordbruket. Det var uppenbarligen inte nog. Ställningstagandet att stötta en socialdemokratisk regering stötte säkerligen också bort landsbygdsväljare.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet lyfter 18 centerpartistiska lokalpolitiker från hela Sverige fram riksdagsledamoten Helena Lindahl från Västerbotten som en lämplig partiledarkandidat. Hon har hårt drivit landsbygdsfrågor som vägunderhåll och rätten till den fjällnära skogen.

Helena Lindahl avvek från partilinjen och röstade emot Stefan Löfven som statsminister och ställde sig inte bakom Januariavtalet. Utifrån det får man anta att någon omedelbar flört med Magdalena Andersson blir det inte om hon skulle bli partiledare.

Helena Lindahl är en tänkbar kandidat till partiledarposten och fler kommer att känna sig kallade när Annie Lööfs avgång närmar sig. Även Emma Wiesner har i en debattartikel i ATL lyft landsbygdsfrågornas betydelse för Centern. Möjligen är det ett drivet kommunalråd eller en driven regionpolitiker som blir nästa partiledare.

Om väljarundersökningens analys av väljarströmmarna mellan partierna stämmer finns det två väljargrupper att locka till ett mer landsbygdsintresserat centerparti: moderater som har blivit Sverigedemokrater och centerpartister som röstade på Moderaterna. Besvikna Sverigedemokrater är en tredje grupp.

Om detta kan lyckas beror förutom på Centerpartiets ambitioner på hur det nya regeringsunderlaget kan leverera på sina löften. Före valet fanns det ett stort intresse för landsbygdsfrågor i allmänhet men betydligt mindre konkreta förslag som skulle vara till nytta för jord och skogsbruk.

Vi får se vad som återstår när regeringsunderlaget är klart och budgeten har presenterats. En gissning är att det kommer att finnas plats för ett oppositionsparti som driver lantbruksfrågorna. Det skulle förvåna om Centerpartiet inte försöker fylla detta utrymme.

Om det blir så och om dessa ansträngningar kan räcka för att lyfta i opinionen beror delvis på den nya partiledarens kompetens och lyskraft men minst lika mycket på arbetet lokalt ute i landet. Tidigare stod Centerpartiet för decentralisering, vi får se om det fortfarande är så.