facebooktwittermail d

Stort intresse för markbaserad solkraft

Efter att Sveriges största solcellspark byggdes i Strängnäs ser nu leverantören ett stort ökat intresse för att bygga solcellsanläggningar på mark.

Att solelsanläggningar på mark blivit mera lönsamt beror delvis på att priserna för tekniken sjunkit de senaste åren. Men nu är den prissänkning för första gången bruten: Högre råvarupriser på bland annat aluminium, och högre transportkostnader har gjort att leverantörer flaggat för höjda priser på utrustning. Arkivbild.
Att solelsanläggningar på mark blivit mera lönsamt beror delvis på att priserna för tekniken sjunkit de senaste åren. Men nu är den prissänkning för första gången bruten: Högre råvarupriser på bland annat aluminium, och högre transportkostnader har gjort att leverantörer flaggat för höjda priser på utrustning. Arkivbild. FOTO: HANS DAHLGREN

Företaget Energiengagemang, som byggde den 35 hektar stora parken i Strängnäs åt HSB, har den senaste tiden fått förfrågningar på solcellsparker på sammanlagt omkring 1 000 hektar. Det motsvarar omkring 30 parker av samma storlek som i Strängnäs.

– I första hand är det lantbrukare och till viss del kommuner, säger Jonas Weissglas, marknadschef på Energiengagemang.

Utmaningen är att hitta mark som passar. Det optimala är att det är lätt att montera paneler. Det snabbaste och billigaste är att påla. Är det stenig mark kan det bli dyrare. Det ska också vara nära till en anslutningspunkt i elnätet som klarar av att ta emot strömmen.

Vill inte konkurrera med jordburksmarken

Jonas Wiessglas tror att de flesta anläggningar kommer att vara på mellan 5 och 40 megawatt, det vill säga ha en yta på mellan 10 och 80 hektar med bra solinstrålning.

En stor del i ekonomin ligger i skalfördelarna med stora anläggningar.

– Du får ju ner monteringskostnaden när du kommer upp i storlek. Det är det som gör det attraktivt att bygga solcellsparker.

Men även mindre parker kan fungera under rätt förutsättningar.

– Är det lättarbetat, ligger nära en anslutningspunkt och det är bra solinstrålning är det definitivt intressant också.

Sannolikt är det också mark som av en eller annan orsak inte är lönsam att odla på.

– Vi vill ju inte konkurrera med jordbruksmarken i form av matproduktion.

Läs också: Spannmålen utkonkurrerad av solel

Avkastningen på den här lite krångliga ytan blir betydligt bättre med solceller. Arkivbild.
Avkastningen på den här lite krångliga ytan blir betydligt bättre med solceller. Arkivbild. FOTO: HANS DAHLGREN

Leverantörer flaggar för höjda priser

De som kontaktar Energiengagemang är både sådana som vill bygga en park själv, men även sådana som är intresserade av att bara arrendera ut marken.

– Det finns ju en hel del markägare som säger att det (odling eller utarrendering för odling reds. anm.) är en utmaning lönsamhetsmässigt, och här finns en möjlighet att få ut ett vettigt arrende.

Det är framförallt markägare från Mälardalen och söderut som visat intresse, där har spotpriset för el varit högre. Av den senaste tidens intresseförfrågningar finns en del som kanske inte blir av inom en nära framtid, men ganska många projekt är nära till beslut.

– Alla kan bli av, men jag kan tänka mig att ungefär hälften inom de kommande åren kan bli riktiga projekt.

Den senaste tiden har högre råvarupriser på bland annat aluminium, och högre transportkostnader gjort att leverantörer flaggat för höjda priser på utrustning.

– Så den här konstanta prissänkningen som solenergi alltid haft är väl för första gången bruten.

Läs mer: Använd solelen själv – få ut mest av investeringen