facebooktwittermail d

Staten ska ta mer av rovdjurens kostnader

Regeringen tar bort stödtaket som bland annat påverkar fårägare som söker ersättning för rovdjursavvisande stängsel. Nu ska länsstyrelsen kunna stå för 100 procent av kostnaderna, meddelar regeringen.

På torsdagen meddelade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att staten ska betala mer för kostnader som fredade rovdjur orsakar djurägare.

Det så kallades stödtaket för bidrag till skadeförebyggande åtgärder tas bort. Det gäller också vid indirekta kostnader som fredat vilt, som varg och lo, orsakar - till exempel veterinärbesök efter rovdjursangrepp. Den 1 mars träder de nya reglerna i kraft.

Länsstyrelserna ska kunna betala ut mer i stöd för viltavvisande stängsel till djurägare som ansöker efter att viltskadeforordningen ändras. Paragraf 11a i viltskadeförordningen tas bort.
Länsstyrelserna ska kunna betala ut mer i stöd för viltavvisande stängsel till djurägare som ansöker efter att viltskadeforordningen ändras. Paragraf 11a i viltskadeförordningen tas bort. FOTO: CECILIA PERSSON

Nöjd landsbygdsminister

”Det här är ett viktigt beslut för människor och företag som har tamboskap och husdjur som behöver skyddas från rovdjur och jag är nöjd med att de ekonomiska förutsättningarna för att leva nära rovdjuren nu stärks”, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Djurägare ska alltså kunna få heltäckande ekonomiskt bidrag för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel eller ersättning för veterinärkostnader efter angrepp.

– Vi välkomnar det här beskedet. Det är naturligtvis positivt att man har lyssnat och vi har arbetat för det här i flera år. Men det är ett litet steg, det behövs mycket mer. Många har väldigt lågt förtroende för rovdjurspolitiken, säger Ulf Ekholm, Rovdjursansvarig på Svenska Fåravelsförbundet till ATL.

Ulf Ekholm, talesperson för rovdjursfrågor vid Svenska Fåravelsförbundet.
Ulf Ekholm, talesperson för rovdjursfrågor vid Svenska Fåravelsförbundet. FOTO: CECILIA PERSSON

Godkänts av EU-kommissionen

Skador på tamboskap och husdjur är ett av de vanligaste skälen till att det blir konflikter mellan stora rovdjur och människor, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

I nuvarande bestämmelser i viltskadeförordningen finns ett stödtak på 80 procent. Det innebär att djurägaren till exempel måste betala minst 20 procent av materialkostnaderna för viltavvisande stängsel ur egen ficka.

När taket nu försvinner, vilket har krävt ett godkännande från EU-kommissionen, kan länsstyrelserna ta hela materialkostnaden.

LÄS OCKSÅ:

Regeringen vill ta bort länsvisa miniminivåer för varg

Trafikskadad tik var ”Tönsentiken”

Inga svar om hur rovdjursmålen nås