Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 november

  Svaren dröjer om hur rovdjursmål uppfylls

  Naturvårdsverket utvärderar nu hur man klarat sina mål för rovdjursförvaltningen. Men de officiella svaren kommer två år senare än planerat.

   Pär Nilsson är rovdjursspårare och är med och inventerar efter rovdjur på vinterhalvåret, på sommaren är han bland annat besiktningsman och träffar djurägare vid rovdjursangrepp.
  Pär Nilsson är rovdjursspårare och är med och inventerar efter rovdjur på vinterhalvåret, på sommaren är han bland annat besiktningsman och träffar djurägare vid rovdjursangrepp. FOTO: Cecilia Persson

  Pär Nilsson vid länsstyrelsen i Örebro hoppas på mycket snö i år. Första oktober börjar fältpersonalen arbetet med att samla data om länets vargar, men det är på vintern arbetet trappas upp:

  – Är det bra med snö är vi ute och spårar varje dag, säger han.

  Ofta är det jägare som hör av sig om misstänkt vargspillning och då åker han dit och börjar spåra. För att inte störa djuren ska personalen alltid gå åt motsatt håll och samla DNA-spår. Urin, spillning och pälsstrån läggs i rör och skickas på analys.

  I år vill Pär Nilsson och hans kolleger särskilt undersöka hur vargarna rör sig i området där det blir licensjakt senare i vinter.

  – Det är sex individer totalt mellan Västmanland och Örebro som får jagas. Där har det varit en del spring nära husen och ett dagis. Det är inte bra. De är inga genetiskt viktiga vargar och vi vill gärna få in spillning och annat om man hittar det, säger Pär Nilsson.

  Jägareförbundet upptäckte miss

  Den 2 januari inleds licensjakten på varg i Sverige och 24 vargar får fällas i fyra län. Det är forskare som med stöd av inventeringar och annan data beräknar hur många som får skjutas. Jakten får inte hota vargstammens miniminivå om gynnsam bevarandestatus, som sedan 2018 är satt till 300 djur.

   Inventeringen 2019/20 visade att det finns cirka 365 vargar i Sverige. Det är en ökning med 21 procent jämfört med fjolåret.
  Inventeringen 2019/20 visade att det finns cirka 365 vargar i Sverige. Det är en ökning med 21 procent jämfört med fjolåret. FOTO: Shutterstock/TT

  Men i förra veckan upptäckte Svenska Jägareförbundet att Naturvårdsverket hade missat att be forskarna att räkna med vårens föryngringar i underlaget för jaktbeslutet. Om upptäckten påverkar länsstyrelsernas syn på tilldelningen är oklart, men jägarorganisationen vädrade sitt missnöje med Naturvårdsverket och krävde en betydligt mer omfattande licensjakt.

  Det har gått sju år sedan propositionen om den nya rovdjurspolitiken klubbades i riksdagen. Naturvårdsverket satte sedan upp egna delmål som skulle utvärderas i fjol.

  Sköts upp

  Men på grund av personalbrist sköts tidsfristen fram till 2021 och myndigheten har precis påbörjat arbetet. Delmålen var bland annat att skadorna på tamdjur skulle minska, precis som den illegala jakten, och att allmänhetens förtroende för förvaltningen skulle öka.

  – Vad vi har sett är att förtroendet för Naturvårdsverket är lågt i en del av de här frågorna, både från bevarandesidan och från jaktsidan. Även på länsstyrelserna upplever man att tilliten till förvaltningssystemet inte finns just nu. Det tar vi naturligtvis på stort allvar, säger Sara Hommen, vilthandläggare vid Naturvårdsverket.

  Rovdjur i Sverige

  Antalet vargar

  Inventeringen 2019/20 visade att det finns cirka 365 vargar i Sverige. Det är en ökning med 21 procent jämfört med fjolåret. Siffrorna är uppskattningar. Även om antalet vargar beräknas vara 365, är det så kallade konfidensintervallet mellan 289 och 474 vargar.

  Antalet lodjur

  Resultatet från senaste populationsberäkningen 2019/2020 visar att det finns drygt 1 100 lodjur i Sverige och populationen är därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.

  Antalet björnar

  Forskarna uppskattar att det finns cirka 2900 björnar i Sverige 2018.

  Källa: Naturvårdsverket.

  Här genomförs licensjakten i vinter

  Gävleborg (12 djur),

  Värmland (6),

  Örebro och Västmanland (totalt 6).

  Jakten startar den 2 januari och pågår, som längst, till den 15 februari.

  Källa: Länsstyrelsen, Naturvårdsverket.

  SE MER: ATL var med när vargar obducerades efter licensjakten 2018

  Relaterade artiklar

  Till toppen