facebooktwittermail

Steg i rätt riktning för vaccin mot afrikansk svinpest

Enligt amerikanska jordbruksdepartementet har viktiga framsteg tagits i utvecklingen av ett vaccin mot afrikansk svinpest. Vaccinet har även testats i en kommersiell svinbesättning och gav skydd mot viruset.

Forskare i USA är ett steg närmare framställningen av vaccin mot afrikansk svinpest. Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
Forskare i USA är ett steg närmare framställningen av vaccin mot afrikansk svinpest. Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

I pressmeddelandet framgår att amerikanska jordbruksdepartementets avdelning för forskning om lantbruksfrågor lyckats framställa ett möjligt vaccin mot afrikansk svinpest. Vaccinet har anpassats för att odlas i en kontinuerlig och stabil svincellinje på laboratorium. Det innebär att cellerna vid delning har samma egenskaper som det ursprungliga vaccinet som producerats med färska svinceller.

”Tidigare använde vi färska, isolerade svinceller för att producera vaccinkandidater vilket utgör en betydande begränsning för storskalig produktion”, säger forskaren Douglas Gladue, på amerikanska jordbruksdepartementets avdelning för forskning om lantbruksfrågor (ARS) och forstätter:

”Men nu kan vi behålla vaccinens egenskaper samtidigt som vi replikerar vaccinet i labbodlade cellkulturer. Vi behöver inte längre förlita oss på att samla in nya celler från levande svin. ”

Gott resultat vid tester

Enligt pressmeddelandet har vaccinet testats i en svinbesättning med kommersiell uppfödning och gav dem skydd mot viruset. Inga negativa biverkningar har rapporterats ännu.

Det nämns inte hur långt bort vaccinet är från att kunna tas i bruk, endast att den stabila cellinjen öppnar dörren för mer storskalig vaccinproduktion, som saknas i nuläget.

Den afrikanska svinpesten har varken upptäckts i USA eller Sverige, men det räknas med stora ekonomiska förluster för svinbesättningar i de båda länderna vid ett eventuellt utbrott.

För den som vill läsa hela forskningsrapporten från ARS om vaccinet finns den att hitta här: A cell culture-adapted vaccine virus against the current pandemic African swine fever virus strain

Se mer: ATL TV: Stängslet som ska skydda danska exporten

Läs mer på ATL:

99 procent av nordens vildsvin finns i Sverige

Förslaget: Så ska afrikansk svinpest övervakas

Han slaktar ut och satsar på friskare djur