Under natten till måndag i förra veckan skedde vargangrepp mot får i närheten av Tivedenreviret. Trots att fårhagen var stängslad med rovdjursavvisande stängsel med fem eltrådar kunde flera vargar ta sig in i hagen och döda sammanlagt 26 får. Länsstyrelsens bedömning är att det är fyra vargar som tagit sig in till fåren, troligen genom att gräva sig under stängslet, enligt Land lantbruk. Man kunde se att vargarna hade grävt på fyra ställen. Inga Ängsteg är verksamhetschef vid Viltskadecenter, som är en del av SLU. Hon säger att djurägarna i det aktuella fallet hade gjort allt som samhället kräver för att skydda djuren och att det är ovanligt att vargar gräver sig in under rovdjursavvisande stängsel, men att det händer ibland.
”Stängsel stänger inte ute alla rovdjur”
De vargar som angrep en flock får i Tiveden i förra veckan ska ha grävt sig in under stängslet. Enligt Inga Ängsteg på Viltskadecenter går det inte att till 100 procent skydda tamdjur med stängsel.
– I de allra flesta fall är rovdjursavvisande stängsel helt tillräckliga som skydd mot rovdjur. Även konventionella staket med skydd mot alla fyra sidor brukar fungera bra som skydd mot rovdjur. Men inte heller rovdjursavvisande stängsel stänger ute alla rovdjur till hundra procent. Det är därför det heter rovdjursavvisande stängsel, och inte att de är ”rovdjurssäkra”, säger Inga Ängsteg.
Kluriga och ambitiösa individer
Hon säger att det är ovanligt att vargar gräver sig under rovdjursavvisande stängsel och att det brukar räcka med att den nedersta tråden är cirka trettio centimeter över marken och att det är hög spänning i staketet.
– Men kanske var det ovanligt lättgrävt på den här platsen. Och det kommer ju alltid att finnas vargindivider som är extra kluriga och ambitiösa och hittar sätt att ta sig igenom stängsel och olika former av skydd, precis som andra sorters djur kan göra.
Hon säger dock att om en varg väl har grävt sig under ett staket och tagit får är risken väldigt stor att den kommer att göra det igen. Då har den lärt sig att det är en metod som ger bra utdelning.
– Det är dessutom alltid störst risk för vargangrepp direkt efter ett tidigare angrepp, eftersom vargen då har fått en jätteutdelning på den platsen. Vargens fokus blir inställt på fåren. Annars kan vargar passera fårbesättningar utan att göra angrepp, eftersom de ofta jagar andra vilda djur.
Orealistiskt att gräva ner stängsel
Inga Ängsteg menar dock att det inte är realistiskt att kräva att de rovdjursavvisande stängslen, som redan i dag är väldigt kostsamma, underhållskrävande och effektiva, ska utvecklas ytterligare.
– Och att tänka att man ska gräva ner stängsel på stora ytor som beteshagar, det är inte realistiskt, det skulle bli alldeles för dyrt. Så gör man när man hägnar in vargar på djurparker, men här handlar det om för stora ytor.
Inga Ängsteg säger att det är viktigt att poängtera att djurägarna i Tivedenfallet har gjort allt de kan för att för att skydda fåren, enligt vad samhället kräver.
– I så fall är skyddsjakt det alternativ som återstår som förebyggande åtgärd, så som vi ser det, säger Inga Ängsteg.
LÄS OCKSÅ: Vargen väljer hagar vid vatten
LÄS OCKSÅ: "Om vargar river får är det helt och hållet slumpartat"