Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 maj 2018

  "Om vargar river får är det helt och hållet slumpartat"

  Under 2017 angreps 367 får, sex nötdjur och 14 getter av fredade rovdjur i Sverige, enligt statistik från Viltskadecenter. Varg är ett potent rovdjur med kapacitet att döda många djur vid samma tillfälle. Samtidigt är varg inte det rovdjur som dödar flest tamdjur.

  FOTO: L E Karlsson

  – Jag är trött på att gå och plocka upp mina fantastiska djur lemlästade i hagen, sade Johan Lundgren, fårägare på Molstaberg, i samband med ett av de två vargangrepp som har drabbat gården den senaste tiden.

  I anslutning till Molstaberg ligger vargreviret Sjundareviret där fyra av Sveriges sammanlagt 350 vargar har bekräftats uppehålla sig, enligt länsstyrelsen. I området finns också ett 50-tal djurhållare med hästar, nötkreatur och får och sedan årsskiftet 2014-2015 då reviret upprättades har Molstaberg fått påhälsning av varg med många dödade och skadade får som följd.

  Men hur vanligt är det att varg river tamboskap, hur kan man som djurägare skydda sig och vad göra om man har drabbats av vargangrepp? ATL har talat med Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig för Viltskadecenter.

  ”Inte jättevanligt”

  – Om vi tittar på hela Sverige är det inte jättevanligt att varg tar tamdjur. I fjol dödades det i hela landet 156 djur främst får och lamm totalt vid 36 olika tillfällen. Men sedan finns ju de flesta vargarna i revir i Mellansverige medan merparten av fårnäringen finns i södra Sverige. Så fort det blir varg i mer tamdjurstäta områden blir det också mer problem, säger Inga Ängsteg till ATL.

  I dag finns ett 70-tal vargrevir runt om i Sverige varav de flesta finns i Mellansverige där det är, som Inga Ängsteg uttrycker det ”rätt trångt” med varg. Ett genomsnittligt vargrevir är drygt 100 000 hektar men om de, som i Mellansverige ligger nära varandra, kan de vara mindre.

  Enligt Inga Ängsteg dödas mellan 300 och 400 tamdjur av rovdjur varje år. Varg står för ett antal av dessa dödsfall, men det djur som tar flest är lodjur. Några tamdjur dödas även av kungsörn och björn.

  Vargars huvudsakliga föda är hjort, rådjur, vildsvin och älg. Om de river får är det helt och hållet slumpartat.

  – Det är inte så att genomsnittsvargen i Sverige aktivt letar efter får, i så fall hade vi haft betydligt fler angrepp, det är helt enkelt slumpartat om de river får eller inte. Har de däremot gjort ett angrepp så är risken extremt hög för ett nytt angrepp på samma ställe.

  Lika slumpmässigt är också hur många tamdjur som dödas vid ett vargangrepp. Under ett genomsnittsangrepp av varg på får brukar 3,5 får dödas och på en genomsnittlig svensk fårbesättning på 20 tackor blir det ett stort bortfall. Vargar är ett potent rovdjur med kapacitet att döda många och stora djur vid ett och samma tillfälle, men att de jagar på det sätt de gör är inte ovanligt för något större rovdjur, förklarar Inga Ängsteg.

  Tragiskt men inte konstigt

  – De gör så när många potentiella bytesdjur står tätt och inte kan fly. Det finns inte vilda bytesdjur i Sverige i dag som går flockvis, så det är inte märkligt biologiskt, även om det är tragiskt. Angrepp som de på Molstaberg hade vilka vargar som helst kunnat göra, det är inget fel på dessa vargar ur biologisk synpunkt. Det är samma sak om du får du in en räv eller en mink i en hönsgård – det blir en massaker.

  2017 gav länsstyrelserna bidrag om totalt 10,48 miljoner kronor för åtgärder som syftar till att förebygga skador av rovdjur. Mest bidrag fick Västra Götaland, enligt statistik från Viltskadecenter. Inga Ängstegs bästa råd till djurägare är att kort och gott: stängsla in dina djur.

  – Har man får och stationära vargar är det enda alternativet långsiktigt att stängsla in sina djur. Samtidigt är stängsel ett stort arbete att sätta upp, det är dyrt och det går inte att använda på alla marker exempelvis i hagar som gränsar mot vatten. Kan man inte mekaniskt skydda sina tamdjur med stängsel är det skyddsjakt som gäller, säger Inga Ängsteg och tillägger:

  – Om vargar har gjort ett angrepp på ett ställe kommer de alltid tillbaka, oftast inom 14 dagar. Det vet alla numera och därför måste man genast vidta åtgärder om ett angrepp har skett.

  LÄS OCKSÅ: Debatt: låt Molstaberg bli en vändpunktLÄS OCKSÅ: Länsstyrelsen: ”Det handlar om att resa stängsel”

  Så skyddar du djuren mot varg

  Risken att drabbas av vargangrepp är störst inom de närmaste 14 dagarna efter att en attack har skett.

  Vargar är rädda för nya saker, därför är akutåtgärder som lapptyg effektivt. Sätt upp lapptyg direkt efter ett angrepp och låt vara i 14 dagar. Tyget kan vara effektivt i drygt sex till åtta veckor efter en attack.

  Stängsla in dina djur, helst med rovdjursavvisande stängsel.

  Källa: Viltskadecenter

  Till toppen