facebooktwittermail d

Elva unika idéer i ny innovationstävling

Agtech Challenge är en tävling för nya innovationer inom lantbruket som går i mål den 30 november. Bland de inkomna bidragen finns både idéer om hur stövlar kan bli mer miljövänliga till nya tekniker för att samla in sten.

Ulla Frisk, projektledare för Agtech Challenge.
Ulla Frisk, projektledare för Agtech Challenge. FOTO: LISBETH RAUDEN/JEPPE GUSTAFSSON/TT

Ulla Frisk är projektledare för tävlingen som arrangeras av Hushållningssällskapet, som ATL tidigare skrivit om.

– Det är en fantastisk möjlighet för den som deltar, dels prissumman på 150 000 kronor men också bredden på kunskap och stöd från bland annat oss och våra samarbetspartners och möjliga investerare, det är ett bra nätverk, säger hon till ATL.

Bland bidragen, som tre dagar innan tävlingen avslutas är 21 stycken, är det spridda skurar som gäller. Det är ny teknik för att samla stenar, ett bättre sätt att skydda jorden från tunga maskiner och stövlar av miljövänligt material som syns bland deltagarna. Mitt i samtalet, dimper ännu en ansökning ner hos Ulla Frisk.

– Vad roligt, här är en ansökning om ett nytt sätt att i realtid analysera data för att öka lönsamhet och minska klimatavtrycket inom jordbruket, säger projektledare Ulla Frisk när ansökningshögen växer.

De som har ansökt är allt från forskarstudenter, egenföretagare eller lantbrukare. Tävlingen riktar in sig på växtodling, lantbruk och rennäring. Inga bidrag har kommit in för rennäringsinnovationer.

– Vi har fått så olika typer av tävlingsbidrag med anknytning till jordbruket och trädgårdsodlingen, men jag hoppas fortfarande på att vi ska få något tävlingsbidrag från rennäringen. Det hade varit spännande, säger Ulla Frisk.

Agtech Challenge är en tävling som anordnas av Hushållningssällskapet. Målet är att främja innovationsföretag och i längden öka lönsamhet och hållbarhet inom branschen. Sista datumet att anmäla sig till tävlingen är 30 november.

LÄS MER: Ny svensk innovationstävling med 225 000 kronor i prispengar

LÄS ÄVEN: Listan: Tio största lantbruksinnovationerna just nu