facebooktwittermail

Spannmålsskörden är i gång

Skördetröskorna börjar dyka upp på fälten i södra Sverige. Vallfrögrödorna är först ut, men även höstkornet har mognat tidigare än normalt under den torra försommaren.

– Risken är att den tidiga torkan sänker rymdvikten, men vi är hoppfulla så här långt, säger Erik Moll på SFO, Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

Höstkorn tröskas på Isby gård.
Höstkorn tröskas på Isby gård. FOTO: MARCUS FRENNEMARK

Skörden av ängsgröe, rödsvingel och ängssvingel har kommit i gång. Ängsgröe och även en stor del av ängssvingeln strängläggs och får mogna på slag innan tröskning, medan rödsvingel i allmänhet direkttröskas.

Erik Moll bedömer att större delen av ängsgröen har stränglagts vid det här laget. En hel del har också tröskats.

– Odlarna som har skördat vittnar om normal till god skörd, men det får tas med en liten nypa salt för det är ännu väldigt tidigt på säsongen, säger Erik Moll.

Erik Moll.
Erik Moll, fröodlingsexpert på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare. FOTO: MALIN EBORN

Erik Gunnarsson, växtodlingsansvarig på Skottorps säteri AB i södra Halland, har tröskat 17 hektar ängssvingel som han odlar på kontrakt åt Skånefrö, och är hyfsat nöjd med utfallet.

– Det är bara mitt andra år som fröodlare. I fjol blev det inte bra, men det blir i alla fall bättre i år, säger Erik Gunnarsson.

Tröskar höstkorn

Isby gård utanför Kristianstad har skördat ängssvingeln. På onsdagen inleddes spannmålsskörden med nio hektar höstkorn. Tröskan, en Claas Lexion 6700, är ny för säsongen och tröskföraren Kristoffer Nilsson håller som bäst på att vänja sig vid alla finesserna.

– Kornet ger ungefär åtta ton per hektar och vattenhalten ligger runt 14 procent, säger han.

Tanktömning.
Tanktömning. FOTO: MARCUS FRENNEMARK

Hos Martin Stjärnfält, som driver Wallebergs gård AB i mellersta Skåne tillsammans med sin svåger Gunnar Stjärnfält, mognade kornet innan gräsfröet. Han tröskade 20 hektar höstkorn utanför Flyinge redan 9 juli.

– Vi har inte vägt in skörden ännu, men det verkar som torkan tagit hårt och att rymdvikten är låg, säger Martin Stjärnfält.

Närmast på tur står 10 hektar rödsvingel och sedan väntar den tidiga höstvetesorten Norin.

Martin Stjärnfält.
Martin Stjärnfält, Wallebergs gård. FOTO: PRIVAT

Torka och rödsotvirus har satt ner skörden

Henrik Nilsson på Henriksfält i sydöstra Skåne började tröskningen med 20 hektar ekologiskt höstkorn avsett för utsäde.

– Det blev okej, men inte mer än så. Kornet har lidit av både torka och rödsotvirus och det har satt ner skörden, säger Henrik Nilsson.

Han driver en tredjedel av gårdens areal ekologiskt. Närmast på tur i skördearbetet är vitklöver och rajgräs som ska strängläggas i nästa vecka.

Henrik Nilsson i grisstall.
Henrik Nilsson, Henriksfälts gård. FOTO: HANS DAHLGREN

Även Gotland har lidit av torkan. Robin Hansson på Stora Bjerge på mellersta Gotland är först ut med tröskan i bygden.

– Jag har tröskat tre hektar höstkorn som var drabbat av torkan. Det är kanske tio dagar tidigare än under ett tidigt år, säger Robin Hansson.

Mer höstkorn väntar på tröskan, men det är inte moget ännu. Totalt ska 235 hektar spannmål skördas på gården i sommar.

Robin Hansson framför maskin.
Robin Hansson, Stora Bjerge, Slite. FOTO: PRIVAT

Mikael Ingemarsson på Lilla Tjärby utanför Laholm har tröskat 25 hektar höstkorn och konstaterar att torkan gjort avtryck i skörden på de lätta jordarna.

– Det gav mellan fem och sex ton per hektar. Regnet kom för sent för att göra nytta så man får vara glad för det som blir. Vårkorn på den här typen av jord hade inte heller varit någon succé, säger han.

Men Mikael Ingemarsson gläds åt fin halmskörd, den har också sitt värde.

– Halmen är gul och grann, den ska säljas till de inre delarna av Halland, säger han.

Mikael Ingemarsson ute på fältet.
Mikael Ingemarsson, Lilla Tjärby, Laholm. FOTO: PRIVAT