facebooktwittermail

Skyddsjakt på hjort ska minska skador på skog och grödor

Regeringen ändrar jaktförordningen för att tillåta utökad skyddsjakt på hjort.

Efter årsskiftet blir det tillåtet med skyddsjakt på kron- och dovhjort som befinner sig på fält med oskördade grödor eller på skogsplanteringar.
Efter årsskiftet blir det tillåtet med skyddsjakt på kron- och dovhjort som befinner sig på fält med oskördade grödor eller på skogsplanteringar. FOTO: ÅKE LUNDIN/MOSTPHOTOS

Från 1 januari nästa år blir det tillåtet med skyddsjakt på årskalvar av dov- och kronhjort. Regeringen gör en regeländring i jaktförordningen så att skyddsjakt bli tillåten under perioden 1 juli till 15 april, med vissa restriktioner.

Frustrerade

”Jag vet att många jord- och skogsbrukare är väldigt frustrerade över de skador som kron- och dovhjortar orsakar och därför är den här regeländringen viktig. En utökad skyddsjakt på årskalvar kommer hjälpa jord- och skogsbrukarna utan att medföra alltför stor negativ påverkan på kron- och dovhjortstammarna”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Utan tillstånd

Regeländringen innebär att det blir tillåtet med skyddsjakt på årskalvar som befinner sig på fält med oskördade grödor samt på skogsplanteringar. Skyddsjakten får också ske på eget initiativ, det vill säga utan att det behövs något tillstånd från länsstyrelsen, under tiden 1 juli till 15 april.

Skåne län, som har en välfungerande förvaltning, samt Gotland, som saknar kronhjort, undantas från den utökade skyddsjakten.

LÄS MER: Generös skyddsjakt en nödvändighet

LÄS OCKSÅ: Dovhjort äter upp hans skördar

LÄS ÄVEN: Multifunktionell traktor kan det mesta

PREMIUM: Kronhjortar gör livet surt för lantbrukare