facebooktwittermail

EU:s ömma tå enligt Brexitförhandlare: skyddade ostmärken

Storbritannien har identifierat skyddade ursprungsbeteckningar som Parmaskinka, Roquefort- och Västerbottenost som något som EU absolut inte vill tappa kontrollen över när landet lämnar unionen.

Parmesanosten är en av de regionala specialiteter som nu riskerar att bli ett förhandlingskort när Storbritannien försöker få till ett förmånligt Brexitavtal.
Parmesanosten är en av de regionala specialiteter som nu riskerar att bli ett förhandlingskort när Storbritannien försöker få till ett förmånligt Brexitavtal. FOTO: MOSTPHOTOS

Med ett fastställt datum när Storbritannien ska lämna EU och ett hotande kaos om landet inte når en uppgörelse med EU om hur det ska ske, har britterna ingen stark förhandlingsposition. Enligt tidningen Politico har de dock identifierat en svaghet hos EU: den stora vikt som unionens länder lägger på sina regionala matspecialiteter.

Lukrativa specialiteter

Inom EU har till exempel Västerbottenost eller ouzo skyddade ursprungsbeteckningar som innebär att de bara får säljas under de namnen om de tillverkas där de har sitt historiska ursprung. Nu fruktar EU:s förhandlare att Storbritannien – som tidigare inte lagt särskilt stor vikt vid frågan – har insett hur viktigt den är för EU, och därför kommer att använda de skyddade ursprungsbeteckningarna som ett förhandlingskort i Brexitöverläggningarna.

Inte minst länder som Frankrike, Italien och Spanien tjänar stora pengar på export av namnskyddade ostar, viner och charketurispecialiteter.

Fransk chefsförhandlare

Britterna förbereder redan ett eget system för skyddade ursprungsbeteckningar, där EU:s länder skulle behöva ansöka om att få sina produkter skyddade i Storbritannien i framtiden. Till Politico säger en anonym EU-förhandlare att det nyvakna intresset för frågan hos britterna är en smart förhandlingstaktik, inte minst eftersom EU:s chefsförhandlare Michel Barnier från Frankrike antas lägga stor vikt vid frågan.

LÄS OCKSÅ: Klassisk brittisk lunchmacka hotad av Brexit

LÄS OCKSÅ: Brittiskt brexit-förslag får nobben