Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 12 augusti

    Klassisk brittisk lunchmacka hotad av Brexit

    Storbritannien bakar sitt eget industribröd - men ost, kött och sallad importeras från andra EU-länder. Hur ska britternas behov av en lunchsandwich säkras när de lämnar EU:s inre marknad?

     Brittiskt bröd - importerade pålägg. Vad ska engelsmännen äta till lunch när Brexit blir verklighet?
    Brittiskt bröd - importerade pålägg. Vad ska engelsmännen äta till lunch när Brexit blir verklighet? FOTO: Mostphotos

    Den 29 mars 2019 kommer Storbritannien att utträda ur EU. Än finns ingen överenskommelse om hur detta ska gå till, och osäkerheten över hur Brexit ska påverka landet är stor. I det perspektivet är måhända britternas traditionella lunchmat sandwichen inte det största problemet – men denna dubbelmacka är något av ett skolexempel på hur beroende landet är av smidig handel med grannländerna.

    Komplimang eller elakhet?

    Sandwichen sägs ha uppfunnits på 1700-talet när John Montagu, den 4:e earlen av Sandwich, ville ha något att stilla hungern med medan han spelade kort. Denna ”uppfinning” av två brödskivor med lite sallad, en tomatskiva och lite tunt skuret kött har av Wall Street Journal skämtsamt utnämnts till ”Storbritannien största bidrag till gastronomin” (i samma artikel skrev de att brittiska sandwichar var ”knappt ätbara”). I dag beräknas Storbritanniens sandwichindustri omsätta åtta miljarder pund om året, uppger The Guardian. Det motsvarar 92 miljarder kronor.

    Storbritannien är mer eller mindre självförsörjande på bröd – men sandwichens övriga ingredienser måste till stor del importeras från utlandet, vilket kan bli svårt om utträdet ur EU leder till jordbrukstullar och segdragna procedurer vid hamnar och lastkajer.

    Ruttnande sallad?

    – Jag tror inte konsumenterna förstår hur komplex och global vår industri är. Om vi kraschar ut ur EU kommer vi att få problem, om så bara vid gränskontrollerna eftersom vår industri jobbar med färskvaror och våra produkter inte kan lagras särskilt länge. Ingredienserna kan hinna ruttna på kajen innan de når oss, säger Jim Winship, ordförande för British Sandwich Association till Politico.

    Så här ser det ut för de vanligaste ingredienserna i en brittisk sandwich:

    • Ost: Storbritannien importerar över 60 procent av vad landet konsumerar, varav en stor del kommer från Irland.
    • Fläskkött så som skinka och bacon: Storbritannien importerar 60 procent, främst från Danmark, Tyskland, Nederländerna och Belgien.
    • Tomater: 82 procent av alla tomater som äts i landet är importerade, främst från Spanien och Nederländerna.
    • Sallad: Endast sju procent av landets salladskonsumtion täcks av brittiska bönder. Det mesta kommer från spanska Murcia – inte minst under vinterhalvåret då det saknas brittiskodlad sallad.

    LÄS OCKSÅ: Brittiskt brexit-förslag får nobbenLÄS OCKSÅ: Irländsk exportoro inför Brexit

    Till toppen