facebooktwittermail

Dubbel stress med torka och brandrök

Skogen står i brand alldeles i närheten samtidigt som den magra andraskörden ska bärgas på Vallens gård utanför Ljusdal.

– Vi har en gödseltunna och en gödseltrailer som har gått dygnet runt sedan i söndags eftermiddag för att bevattna marken, säger Janne Hansson, som driver en av Sveriges största mjölkgårdar.

Janne Hansson driver en av Sveriges största mjölkgårdar alldeles utanför brandområdet i närheten av Ljusdal.
Janne Hansson driver en av Sveriges största mjölkgårdar alldeles utanför brandområdet i närheten av Ljusdal. FOTO: MATS ANDERSSON/TT

En olycka kommer sällan ensam, heter det i det gamla ordspråket. För Janne Hansson stämmer det den här sommaren: först kom torkan, sedan började skogsbranden som härjar i Ljusdalsområdet komma så pass nära att det välde in tjock brandrök in på gården och i lagårdarna där hans kor står.

– I dag är det inte så farligt, men i går var vi dränkta i rök. Då såg vi inte ens hela gårdsplanen, säger Janne Hansson när ATL ringer upp på fredagseftermiddagen.

Brandröken stressade inte bara människorna på gården. Gårdens kor råmade högt, och under gårdagen gav de runt tio procent mindre mjölk än en vanlig dag.

Medan Janne Hansson leder arbetet på gården arbetar två av hans söner med att bevattna markområden med gödselmaskiner för att förebygga mot skogsbranden. Än så länge har Vallens gård inte fått något besked om att behöva evakuera - en operation som hade varit närmast omöjlig med över tusen kor som dessutom behöver mjölkas.

– Vi ligger inte i riskzonen än, vi har nog fem kilometers marginal tror jag. Sen har vi folk inne i brandområdet hela tiden, så jag står i ständig kontakt med dem, säger Janne Hansson.

Samtidigt finns det mycket annat som måste göras på gården.

– Vi försöker köra lite andraskörd samtidigt, så egentligen har vi fullt upp ändå. Jag har fått trixa för att få ihop folk.

Hur ser skörden ut?

– Ja, den är väl inte så rolig. Jag skulle tippa att den är på 30 procent av en normalskörd. Det är inget bra, det är det inte, men som tur är har vi ganska mycket areal, så vi har en liten buffert. Vi får ta helsäd plus spannmål. Grovfoder kommer vi att få ihop, men vi har ingen aning om det kommer att bli någon tredjeskörd nu när de säger att det här vädret ska fortsätta minst två veckor till.

Det är mycket på en gång med torka och brand - hur känns det just nu?

– Jag är en optimistisk människa, men jag tappar lite modet, måste jag säga. I fjol hade vi ett jobbigt år med allt regnande, sen började våren bra. Det gick otroligt fort - men sen kom de här motgångarna. Det här kommer att märkas i flera år framöver. Det kommer att bli ett dyrt år.

Har du räknat på vad det kan innebära i förlust?

– Nu har jag ingen aning om vad spannmålspriser och kraftfoderpriser - men jag anar ju. Bara spannmålsskörden innebär nog 3,5-4 miljoner minus för oss. Sen tror jag det blir lika mycket till i fördyringar för foder. Så upp mot åtta, nio miljoner kan det nog kosta. Så det är stora pengar, säger Janne Hansson.

LÄS OCKSÅ: Svåraste läget någonsin - bränderna kan inte släckas

LÄS OCKSÅ: Han förlorar miljoner i branden

LÄS OCKSÅ: Bönder hjälper till med släckningsarbetet