Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 mars 2018

  Utskott vill se översyn av skogsskyddet

  Riksdagen bör ge rejäl bakläxa till regeringen, hoppas Miljö- och jordbruksutskottet.

   I början av april röstar riksdagen om tillkännagivandena.
  I början av april röstar riksdagen om tillkännagivandena. FOTO: Ann Lindén

  Att debatten kring äganderätten och miljöskyddet i skogen hörts i riksdagen framgår av Miljö- och jordbruksutskottets hantering av motioner kring skogspolitik. Utskottet vill att riksdagen antar fyra tillkännagivanden på temat.

  Utskottet menar att metoden som används för nyckelbiotopsinventeringar är problematisk, och att regeringen måste säkerställa att den är rättssäker, effektiv och tar hänsyn till lokala och regionala villkor. Naturvårdsverkets och Skogsstyrelsens efterlysning av en översyn av Artskyddsförordningen har också fått gehör hos Miljö- och jordbruksutskottet. Regeringen har tidigare sagt att frågan om en sådan ska inledas är under beredning på regeringskansliet.

  Ersättningar

  Utskottsmajoriteten vill också att regeringen tittar närmare på om skogsägare med dagens regelverk uppmuntras att bedriva hållbart skogsbruk, eller om det har motsatt effekt när skogsbruk som skapat biologiskt värdefull mark leder till begränsningar i avverkningsrätten. Olika ersättningsmodeller bör också ses över, enligt utskottet.

  Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har reserverat sig mot förslagen. Riksdagen väntas rösta om det skogspolitiska betänkandet den 11 april. Tillkännagivanden är uppmaningar till regeringen, men har ingen tvingande effekt. Regeringen måste dock visa att den tagit dem på allvar.

  LÄS OCKSÅ: Skogspolitik är regeringens surhålLÄS OCKSÅ: Många väntar på beskedLÄS OCKSÅ: Riksdagen ogillar ändrad viltförvaltning

  Relaterade artiklar

  Till toppen