Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 oktober 2017

  SVA: Sannolikt att sjukdomen finns i Sverige

  Galna älg-sjukan har hittats några mil från gränsen till Jämtland. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt är det inte osannolikt att smittan också finns i Sverige.

  FOTO: Leif Gustavsson

  Den smittsamma avmagringssjukan Chronic Wasting Disease, kallad galna älg-sjukan på grund av släktskap med galna ko-sjukan, påvisades i Norge första gången 2016.

  Sedan dess har ytterligare fall upptäckts – det senaste i Lierne, bara ett fåtal mil från gränsen till Jämtland, skriver TT.

  Norges veterinärinstitut vill därför att fler tester för sjukdomen ska göras i Sverige.

  Undersöker hjortdjur

  Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, skriver på sin hemsida att det inte är osannolikt att galna älg-sjukan också finns i Sverige.

  Sedan i somras undersöker SVA alla hjortdjur som obduceras för galna älg-sjukan.

  Man vill också ha hjälp med att få in hjortdjur som påträffas döda eller som måste avlivas då de uppvisar symtom som avmagring, vinglighet, beteendeförändringar och dregling.

  Fakta: Galna älg-sjukan

  Heter Chronic Wasting Disease, kallas också avmagringssjuka, och är en prionsjukdom som varit känd hos hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet.

  Sjukdomen kännetecknas av förändringar i hjärnan som leder till neurologiska symtom, avmagring och död.

  2016 påvisades sjukdomen hos vildren och älg i Norge – de första påvisade fallen i Europa.

  Det finns inga rapporterade fall för att smittan överförts till människa och risken för att det skulle ske bedöms som mycket låg. Det går dock inte att helt säkert utesluta att det skulle kunna hända.

  Med anledning av fynden i Norge förbereder EU en ny övervakning med start i början av 2018.

  Källa: SVA

  LÄS OCKSÅ: Grimsö forskar på svår älgsjukdom

  Relaterade artiklar

  Till toppen