Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 juni 2018

  Större skogsbrand i Värmland

  UPPDATERAD. En större skogsbrand bröt ut på lördagen söder om Björneborg. Under söndagseftermiddagen hade räddningstjänsten lyckats ringa in branden och hejda spridningen. Då började det i stället brinna på andra håll i Värmland.

   Helikoptrar kallades in för att bekämpa branden söder om Björneborg. Nu ska också det svenska brandskyddet förstärkas med italienska flygplan som har större kapacitet. Arkivbild.
  Helikoptrar kallades in för att bekämpa branden söder om Björneborg. Nu ska också det svenska brandskyddet förstärkas med italienska flygplan som har större kapacitet. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Till en början larmades räddningstjänsten om flera bränder i trakterna kring Björneborg i Värmland. Senare visade det sig att det var samma brand men att den uppfattas som flera på grund av storleken.

  Ett 60-tal arbetar med brandbekämpningen, dels brandmän från sex räddningstjänster, dels från hemvärnet. Sedan söndagsmorgonen deltar återigen också helikoptrar i släckningen genom vatten bombning.

  – Vi höll på hela natten precis, det har gått i ett, säger Mattias Långström vid Bergslagens räddningstjänst, talesperson för insatsen, från den bakre ledningsplatsen i Karlskoga, till P4 Värmland.

  Ringade in branden

  Branden tros ha startat vid Moramossen och sedan spridit sig. I terrängen som brinner är det ungskog, moss- och myrmark. Hur stort område som berörs av branden är oklart. Däremot har det kommit rapporter om att stark röklukt på olika håll, vilket orsakat flera falska larm när det visat sig att lukten kommer från den pågående branden.

  Inga hus eller andra byggnader uppges hittills ha skadats i branden.

  Under söndagen hade manskapet också lyckats ringa in branden, som brett ut sig över ett område på 2,5 x 2,5 kilometer, och hindra den från att sprida sig.

  Larm om nya skogsbränder

  Ytterligare ett antal bränder bröt under söndagen, bland annat i Edsvalla intill järnvägen och i närheten av Tolitta norr om Kil. I Kil började branden i ett ödehus och spred sig till skogen. Under söndagskvällen uppgav räddningstjänsten att branden i Edsvalla var under kontroll och att man började få grepp om branden utanför Kil.

  Italienska plan flygs in

  Under lördagen meddelade också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att Sverige nu tar EU till hjälp på grund av den extrema brandrisken. De italienska flygplanen landade i Örebro på söndagen och ska nu finnas tillgängliga någon vecka framåt.

  – Det är två flygplan som kan vattenbomba vid uppstådda skogsbränder. Det blir som en tillfällig nationell förstärkningsresurs gentemot räddningstjänsterna om behov skulle uppstå, säger Jakob Wernerman, operativ chef för skogsbränder på MSB, till P4 Värmland.

  I förhållande till de helikoptrar som används för vattenbombning av bränder har de italienska flygplanen större kapacitet.

  LÄS OCKSÅ: Kvinna häktades misstänkt för anlagd skogsbrand i SalaLÄS OCKSÅ: När kommer regnet?

  Relaterade artiklar

  Till toppen