Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 februari 2018

  Södra går framåt i sitt klimatarbete

  Södra tycker sig göra framsteg när det kommer till att i samband med gallring och föryngringsavverkningar ta bättre hänsyn till miljon, det framgår av bolagets gröna bokslut för 2017.

  FOTO: Rolf Segerstedt

  I Södras så kallade gröna bokslut görs varje år en översyn av hur företaget lever upp till skogscertifieringssystemens och företagets egna krav på miljöhänsyn i samband med föryngringsavverkningar och gallringar. Det handlar till exempel hur stor påverkan de arbeten som utförs har på mark och vatten där Södra har gjort stora framsteg, enligt Therese Lindström, ekolog på Södra.

  Utbildningsinsatser

  ”Efter bland annat omfattande utbildningsinsatser av våra skogliga tjänstemän och avverkningsentreprenörer har trenden för hänsynen till mark och vatten under de senaste åren varit mycket positiv med toppnoteringar 2016 och 2017. Eftersom 2016 var ett ovanligt torrt år är resultaten från det blöta 2017 extra glädjande”, säger Therese Lindström i ett pressmeddelande från Södra.

  Förebyggande åtgärder

  Ett av de största miljöproblemen i samband med avverkning är att marken körs sönder av skogsmaskinerna. För att undvika detta har bland annat Södras maskiner utrustats med bärande band och lägger ut markskonare som maskinerna kan köra på.

  Och de förebyggande åtgärderna verkar ha gett resultat. Enligt Södras bokslut över 2017 har andelen godkända föryngringsavverkningar ökat från 76 till 98 procent sedan 2010.

  LÄS OCKSÅ: Södra höjer massaprisetLÄS OCKSÅ: Småland först med regional skogsstrategiLÄS OCKSÅ: Därför måste massavedspriset gå upp

  Relaterade artiklar

  Till toppen