Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 augusti 2018

  Skogsstyrelsen: Vänta tills alla brandhärdar är släckta

  Skogsägare behöver inte stressa med att rensa upp i brandskogen av rädsla för skadegörare som insekter och svampar. Någon risk för ökade angrepp finns inte i år.

   Skogsägare behöver inte stressa med att rensa upp i brandskogen av rädsla för insekter och svampar. Någon risk för ökade angrepp finns inte i år, enligt Skogsstyrelsen.
  Skogsägare behöver inte stressa med att rensa upp i brandskogen av rädsla för insekter och svampar. Någon risk för ökade angrepp finns inte i år, enligt Skogsstyrelsen. FOTO: Ulf Aronsson

  Skogsbränder kan öka riskerna för angrepp av olika skadeinsekter och svampar. Men i år kommer det inte att bli någon förökning av insekter eller svampar som är skadliga för den levande skogen, uppger Skogstyrelsen i ett pressmeddelande.

  ”De granar som dödats av bränderna den här sommaren torkar ut så pass snabbt att granbarkborren inte kan föröka sig i den. När det gäller granar som överlevt branden ökar risken för barkborreangrepp under nästa år, men då räcker det om man börjar upparbeta den skadade skogen till våren”, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

  Brinner länge

  Därför finns det ingen anledning att stressa med att upparbeta den brandskadade skogen. Tvärt om bör skogsägare vänta till alla brandhärdar är helt släckta, vilket kan ta lång tid. Efter branden i Västmanland, som startade i augusti 2014, dröjde det ända till mars året efter tills allt var helt släckt, och det finns stora risker med att arbeta i nyligen brandhärjad skog.

  ”Glödbranden kryper sakta ner i torvmossar och andra ställen fast det är fuktigt, och det är inte säkert att gå där förrän branden slocknat helt. Dessutom kan träd, vars rötter brunnit upp, falla omkull utan någon som helst förvarning”, säger Gunnar Isacsson.

  Kan bli angrepp framöver

  Hur det ser ut med risken för angrepp av skadegörare under de kommande två åren är svårare att sia om. Det beror på de lokala förhållandena, hur kraftigt brandskadade träden är, vilka skogliga åtgärder man väljer att göra samt hur vädret blir, enligt Skogstyrelsen.

  LÄS OCKSÅ: Så säkrar du skogen efter brandLÄS OCKSÅ: Skogsägare mer medvetna om riskerna

  Relaterade artiklar

  Till toppen