Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 mars

  Stämmer staten på ersättning för avverkningsstopp

  Myndigheterna skyller på varandra. Samtidigt riskerar ägarna till fjällnära skogar bli utan ersättning på grund av avverkningsförbud.

   Änok-domen innebar stopp för avverkningar i fjällnära skog. Sen blev det också stopp för ersättning för inskränkningar i brukandet.
  Bild 1/4 Änok-domen innebar stopp för avverkningar i fjällnära skog. Sen blev det också stopp för ersättning för inskränkningar i brukandet. FOTO: Rolf Segerstedt
   Gunnar Larsson, GD på Kammarkollegiet, säger att de alltid följer Skogsstyrelsens ställningstaganden.
  Bild 2/4 Gunnar Larsson, GD på Kammarkollegiet, säger att de alltid följer Skogsstyrelsens ställningstaganden. FOTO: Foto: Johanna Norin
   Enligt Herman Sundqvist, GD på Skogsstyrelsen, är det Kammarkollegiet som hävdar att skogsägaren inte ska få någon ersättning eftersom avverkningarna inte kan räknas som pågående markanvändning.
  Bild 3/4 Enligt Herman Sundqvist, GD på Skogsstyrelsen, är det Kammarkollegiet som hävdar att skogsägaren inte ska få någon ersättning eftersom avverkningarna inte kan räknas som pågående markanvändning. FOTO: Mats P. Ostelius
   Miljöminister Karolina Skog fick vid en interpellation i riksdagen tidigare i år en fråga om ersättningarna och den fjällnära skogen. Svaret var att staten inte kan gå in och ta ett "mycket större ansvar än vad man gör nu" samt att "det skulle innebära att posten markersättningar i den statliga budgeten skulle behöva ökas enormt mycket".
  Bild 4/4 Miljöminister Karolina Skog fick vid en interpellation i riksdagen tidigare i år en fråga om ersättningarna och den fjällnära skogen. Svaret var att staten inte kan gå in och ta ett "mycket större ansvar än vad man gör nu" samt att "det skulle innebära att posten markersättningar i den statliga budgeten skulle behöva ökas enormt mycket". FOTO: Göran Berglund

  Det skriver tidningen Entreprenör som gjort en granskning av ersättningen för fjällnära skog. Upprinnelsen är Änok-domen från 2015. Där upphävde Kammarrätten ett avverkningstillstånd från Skogsstyrelsen med motiveringen att området hade höga naturvärden. Det fick Skogsstyrelsen att börja neka avverkningsansökningar i fjällnära skog efter att tidigare ha bifallit i princip alla ansökningar.

  Om staten hindrar pågående markanvändning, som skogsbruk, måste de betala ersättning till markägaren. Men i november 2016 beslutade Skogsstyrelsen att stoppa utbetalningarna av ersättning till markägare som nekats avverkningstillstånd i fjällnära skog.

  Orsaken uppgavs vara osäkerhet om hur ersättningen skulle beräknas. En utredning som skulle blivit klar i mars i fjol har fortfarande inte lämnat något besked. En bidragande orsak kan också ha varit kostnaderna för staten, vilka enligt tidningen Entreprenör kan röra sig om miljardbelopp.

  Expertisen kritisk

  För att inte förlora rätten till ersättning har ett 20-tal markägare stämt staten. Kammarkollegiet, som företräder staten, driver nu en ny linje och hävdar att skogsbruk inte är pågående markanvändning. Det motiveras med att de aktuella områdena varit orörda och aldrig avverkats de senaste 100 åren.

  Den linjen ifrågasätts av juridisk expertis. ”Det övergår min fattningsförmåga att Kammarkollegiet kunnat komma fram till sin slutsats. Om det försiggår skogsbruk på en skogsfastighet är det pågående markanvändning”, säger Stefan Rubenson på advokatfirman Åberg & Co till Entreprenör.

  Skyller på varandra

  Men Kammarkollegiet hävdar att Skogsstyrelsen står bakom den nya linjen medan Skogsstyrelsen anser att Kammarkollegiet är upphovsman.

  Mark- och Miljödomstolen i Umeå väntas ta beslut i frågan senare i vår.

  LÄS MER: Ersättning i fjällnära skog utredsLÄS ÄVEN: Analys på tvärs med praxisLÄS OCKSÅ: Respektera fjällnära äganderättPREMIUM: Många väntar på besked i skogspolitiska frågor

  Till toppen