Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 januari 2018

  Så mycket skog skadas av snö

  Snön kan vara ett gissel för skogsägare. Mellan 2012 och 2016 skadades 3,7 procent av skogen till följd av snö och vind. Men det finns sätt att minska risken att drabbas.

  FOTO: Ulf Aronsson

  3,7 procent av Sveriges totala produktiva skogsareal skadades till följd av snö och vind mellan 2012 och 2016, enligt statistik från Riksskogstaxeringen. Nationalparker, naturreservat och naturvårdsområden är inte är medräknade i statistiken.

  Risken för så kallade snöbrott är störst i unga, täta skogar och kan innebära stora ekonomiska förluster, enligt Gunnar Isacsson, skogsskadespecialist på Skogsstyrelsen.

  – Blötsnö som fryser fast i trädens kronor blir väldigt tung. Det i kombination med att det också blåser och snön hamnar på ena sidan av trädet och trycker gör att trädet riskerar att brytas och falla. Värst är det när det är runt noll grader ute. Om man dessutom nyligen har gallrat blir det mer snö per trädkrona och riskerar större problem med snöbrott, säger Gunnar Isacsson till ATL.

  ”Det gäller att sköta sin skog”

  Men det finns sådant du kan göra för att minska risken för snöskador. Ett sätt är att se över hur du gallrar din skog.

  – Om man gallrar och röjer sina bestånd i tid blir man mindre utsatt för snöbrott. Gallrar man tidigt växer sig trädens stammar mer stabila i förhållande till sin längd. Om träden däremot är långa och gängliga blir hävstångseffekten större. En annan fördel med att gallra tidigt är att det också minskar risken för skador i samband med storm.

  Snöbrott innebär inte bara en ekonomisk förlust för skogsägare, det är också riskfyllt för den som är ute och vandrar i skog och mark.

  – När det är risk för snöbrott bör man inte gå sin vanliga runda utan att vara uppmärksam. Det viktigaste är att lyssna på skogen. När en trädstam knäcks smäller det till riktigt ordentligt och om man hör det är det bara att gå raka vägen hem, avslutar Gunnar Isacsson.

  LÄS MER: Här sjunker skogsprisernaPREMIUM: Ökad lönsamhet i björkskog med stamkvistning

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen