Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 oktober 2017

  "Risk att lägga alla ägg i samma korg"

  Större andel planteringar och förädlade plantor ökar sårbarheten för klimatförändringar samt angrepp från svamp och insekter. Därför vill Skogsstyrelsen nu att riskerna kartläggs.

   Riskerna med förädlat plantmaterial behöver utredas, anser Skogsstyrelsen.
  Riskerna med förädlat plantmaterial behöver utredas, anser Skogsstyrelsen. FOTO: Skogstyrelsen

  Det är i en ny rapport till regeringen som Skogsstyrelsen varnar för riskerna med förädlade plantor.

  I takt med att naturlig föryngring minskat har plantering blivit den helt dominerande föryngringsmetoden i skogen. De senaste årtiondena har också användningen av förädlat plantmaterial ökat, vilket enligt Skogsstyrelsen leder till ett alltmer homogent skogsbestånd.

  Till Svenska Dagbladet säger Sanna Black Samuelsson, specialist på skogsgenetik på Skogsstyrelsen, att andelen förädlade plantor nu är så hög att situationen inte är ”långsiktigt hållbar”.

  Sprida gener

  ”Riskerna är inte ordentligt belysta och området är förvånansvärt outforskat”, säger hon till SvD.

  I sin rapport nämner Skogsstyrelsen riskerna för sårbarhet mot skadeangrepp från svamp och insekter men också klimatförändringar. Det är heller inte tillräckligt känt hur gener från förädlade träd sprider sig i skogen och vilka konsekvenser det skulle kunna få, anser Skogsstyrelsen.

  ”Vi vill lyfta riskerna med att lägga alla ägg i samma korg och bredda bilden av hur vi ser på förädlade plantor i skogen”, säger Sanna Black-Samuelsson i ett pressmeddelande.

  LÄS MER: Snytbagge väljer bort osmakliga plantor

  Skälen till att välja förädlat plantmaterial är att få träd med högre virkeskvalitet och dessutom att tillväxten kan öka med upp till 20 procent.

  ”Men det finns väldigt lite beskrivet hur detta påverkar artrikedomen och skogens rekreationsvärden”, säger Sanna Black-Samuelsson till SvD.

  PREMIUM: Tjäna mer – vänta med att huggaLÄS OCKSÅ: Aktivister får jägarnas adresser

  Relaterade artiklar

  Till toppen