Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 september

  Kairomoner på träden lurar granbarkborrarna

  De ekonomiska skadorna av barkborreangrepp är stora. Nu tror sig tyska forskare vara en lösning på spåren genom att använda sig av borrarnas egna signalsubstanser.

   Kairomoner ska förvirra och lura granbarkborren.
  Kairomoner ska förvirra och lura granbarkborren. FOTO: Mikael Gustafsson/N/TT

  Det är forskare vid Dresdens tekniska universitet som har riktat in sig på så kallade kairomoner för att förvirra granbarkborrarna och därigenom skydda träden. Kairomoner är precis som de något mer allmänt bekanta feromonerna en semiokemikalie, det vill säga en kemisk substans som används för kommunikation mellan olika arter eller individer.

  Förvirrar borren

  Forskarlaget i Dresden utnyttjar enligt Agrarheute det faktum att kairomonerna skiljer sig åt mellan de barkborrar som angriper barrträd och de som i stället har specialiserat sig på lövträd. Genom att behandla ett barrträd med kairomoner från en lövträdsborre får man granbarkborrarna att förvirrat vända om – de tror helt enkelt att granen av någon anledning redan har angripits av lövträdsbarkborrar.

  Men inte nog med det – kairomonerna lockar dessutom till sig myrbaggar och andra naturliga fiender till granbarkborren.

  Skulle denna metod kunna användas kommersiellt finns potential att spara stora summor för ett land som Sverige. Enligt Skogsstyrelsens bedömning uppgår värdet av den förstörda granskogen i Sverige sedan torrsommaren 2018 nu till 7,5 miljarder kronor, uppger SVT Nyheter.

  Kairomoner går att framställa i laboratorier och ledaren för arbetslaget på tekniska universitetet i Dresden, professor Michael Müller, tror att metoden kan finnas ute på marknaden inom tre till fyra år.

  Läs också: Doft av björk ska lura barkborrarna

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen