Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 juni 2019

  Jägare kartlägger avmagringssjuka älgar

  Under året har två fall av avmagringssjukan CDW upptäckts i Arjeplog och Arvidsjaur. Nu ska svenska myndigheter kartlägga sjukdomen CDW bland hjortdjur tillsammans med jägare.

   Arkivbild. Bilden har inget med sjukdomssmittan att göra.
  Arkivbild. Bilden har inget med sjukdomssmittan att göra. FOTO: Mostphotos.

  Jordbruksverket vill ha svar på om den variant av CDW som har påträffats på älgar i Sverige är smittsam. Därför vädjar de till allmänheten, jägareförbundet och samebyar att tillsammans hjälpa till att kartlägga sjukdomen, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

  – Vi vill ha in prov från älg, rådjur, kronhjort och ren, säger Karolina Wall, veterinär vid Jordbruksverket till SVT Nyheter.

  Viktigt att få in prover

  I inslaget berättar hon att det är viktigt att de får in proverna nu i ett tidigt skede så att en eventuell smitta kan upptäckas i tid. På så vis hoppas de kunna förhindra stora påföljder för hjortdjurspopulationerna i Sverige.

  2016 och 2017 hittades sjukdomen bland hjortdjur i Norge och flera åtgärder fick vidtas för att sjukdomen inte skulle sprida sig. Bland annat fick en hel flock vildren slaktas.

  Relaterade artiklar

  Till toppen