Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 november 2018

  Norsk CWD inte kopplad till Nordamerika

  Nya forskningsresultat visar att den norska varianten av avmagringssjukan CWD, som främst drabbar hjortdjur som renar och älgar, inte är kopplad till den nordamerikanska typen.

   Hur de norska hjortdjuren fått CWD är fortfarande ett mysterium för forskarna.
  Hur de norska hjortdjuren fått CWD är fortfarande ett mysterium för forskarna. FOTO: Veterinaerinstituttet

  Slutsatsen att det handlar om olika typer av CWD, Chronic Wasting Disease, kommer från norska försök med råttor.

  Hur sjukdomen fått fäste i Norge, där man bland annat skjutit av ett stort antal renar i Nordfjellaområdet för att stoppa smittspridning, är därför fortfarande ett mysterium.

  – Hur Norge fått CWD är det i dag inte möjligt att genom fakta uttala sig om, säger CWD-koordinatorn Jörn Våge vid norska Veterinaerinstituttet, i ett pressmeddelande.

  Inget fall i Sverige

  När sjukdomen först upptäcktes hos norska vildrenar trodde man att det var samma smitta som finns i Nordamerika. Fallen i Norge var de första utanför Nordamerika och Sydkorea, där sjukdomen också konstaterats.

  Både i Sverige och i ett EU-projekt pågår nu ett arbete med att kartlägga sjukdomens eventuella spridning. Inget fall har hittills påträffats i Sverige men däremot i Finland.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen