Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 november 2017

  Investmentbolag vill köpa Norske Skogs fabriker

  Investmentbolagen Oceanwood och Aker vill köpa skuldtyngda Norske Skogs fabriker.

   Konkursen är nära för Norske Skog, detta sedan två investmentbolag beslutat att lägga bud på det dotterbolag som omfattar de sju fabrikerna.
  Konkursen är nära för Norske Skog, detta sedan två investmentbolag beslutat att lägga bud på det dotterbolag som omfattar de sju fabrikerna.

  Efter över ett halvårs förhandlingar för att hitta en finansieringslösning för Norske Skog tog det hela i går en överraskande vändning.

  Investmentbolaget Oceanwood, en av de större långivarna till Norske Skog, vill tillsammans med norska Aker lägga ett bud på Norske Skogs fabriker för att driva dem vidare i ett nytt bolag. Det skriver bolagen i ett gemensamt pressmeddelande med rubriken ”En ny början för Norske Skog”.

  Aktieägarna förlorar

  De sju fabrikerna ligger i ett separat bolag, vilket innebär att det inte skulle bli mycket värde kvar i det skuldtyngda moderbolaget, något som i sin tur kan drabba både långivare utan säkerheter samt aktieägarna.

  ”Jag tror inte att aktieägarna får någonting. Hur mycket långivarna utan säkerhet får beror på hur högt budet är”, säger Karin S. Thorburn, professor i ekonomi vid Norges handelshögskola, till tidningen Dagens Næringsliv.

  Konkurs

  Investmentbolagens beslut kom som en överraskning för ledningen i Norske Skog, som fortfarande arbetade med att förhandla fram en lösning för återfinansiering av företaget.

  ”Efter tillkännagivandet från Oceanwood och Aker är det osannolikt att det går att nå konsensus om återfinansiering av Norske Skog-gruppen. Det är därför troligt att Norske Skogsindustrier ASA kommer inleda ett insolvensförfarande”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

  Börsens svar på beskedet från Oceanwood och Aker blev att aktiekursen för Norske Skog föll med nästan 60 procent under torsdagen.

  LÄS MER: Nionde fristen för Norske SkogLÄS OCKSÅ: Södra stänger bruket i TofteLÄS ÄVEN: Oljefond ratar norsk skogPREMIUM: Norske Skogs uppgång och fall

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen