Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 januari 2017

  Svensk skogsindustri lockar norska oljepengar

  Genom sin oljefond har norska staten investerat miljardbelopp i svensk och finsk skogsindustri. Den inhemska skogsindustrin verkar dock mindre lockande.

  Den norska staten har genom sin oljefond investerat sammanlagt 22,2 miljarder norska kronor i svensk och finsk skogsindustri. Men i den inhemska skogsindustrin uppgår investeringarna bara till 97 miljoner, skriver NRK på nätet.

  Detta kritiseras nu av norska LO som efterlyser en ny miljardfond som kan utveckla grönt företagande i Norge.

  – Staten investerar i samma branscher i våra grannländer, som vi har i Norge. Varför är de lönsamma och inte våra? Jag tror vi måste se över vilka politiska instrument vi använder, säger Hans-Christian Gabrielsen, norska LOs näst högsta chef, till NRK.

  Saknas investerare

  Han anser att bioekonomi och biodrivmedel kan skapa nya arbetstillfällen och bidra till att Norge når sina klimatmål. Flera projekt är redan startklara men det saknas investerare eftersom riskerna bedöms som för höga.

  Här skulle staten kunna gå in och minska riskerna, säger Hans-Christian Gabrielsen, och får medhåll av Stein Lier-Hansen, chef på Norsk Industri, som efterlyser bättre konkurrensförutsättningar.

  Norska Stortinget har också efterfrågat en fond med namnet Fornybar AS, men ännu har diskussionerna inte lett fram till något.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen