Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 mars 2017

  Holmen överväger korslimmat trä

  Holmen gör som Stora Enso och funderar på en fabrik för CLT-tillverkning.

   Martinsons har tillverkning av KL-trä, här montering vid ett bygge i Skellefteå.
  Martinsons har tillverkning av KL-trä, här montering vid ett bygge i Skellefteå. FOTO: Martinsons

  Holmen undersöker möjligheterna att bygga en fabrik för att tillverka CLT, korslimmat trä, vid något av sina stora sågverk.

  – Det är inget klart, men vi tittar närmare på det, säger Johan Padel som är chef för Holmen Timber.

  CLT står för Cross Laminated Timber, på svenska kallat KL-trä (korslimmat trä). Det är korslimmade skivor i massivt trä som kan användas som väggar, golv och tak i en- och flervåningshus och i byggkonstruktioner ersätta betong.

  I Sverige är det hittills bara sågverkskoncernen Martinsons som har produktion av KL-trä, och den totala produktionen har varit ganska liten.

  Nu sker dock flera satsningar. I början av året driftsatte Martinsons sin nya produktionslinje för KL-trä, vilket ökade företagets kapacitet på 6 000-7 000 kubikmeter KL-trä per år, till 22 000 kubikmeter.

  Stora Enso som i flera år haft tillverkning av korslimmat trä i Österrike, gör just nu pågår en utredning för att eventuellt bygga en KL-fabrik vid sågverket i Gruvön. Förstudien ska vara klar under våren.

  Den ökade efterfrågan på KL-trä får nu också Holmen att titta på möjligheterna till en fabrik.

  – Trä tar marknadsandelar och även om marknaden för CLT fortfarande är omogen ser det ut som om den växer, säger Johan Padel.

  Läs också:Alla anställda kvar när Holmen köper sågverk i Linghem

  Relaterade artiklar

  Till toppen