Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 oktober 2018

  Inför älgjakten: ”Följ fastslagna nivåer”

  Skogssällskapets viltexpert Robert Karlsson varnar för att dra i handbromsen vid årets älgjakt:

  – Att minska avskjutningen utan något egentligt faktaunderlag är fel ur både älgförvaltningsperspektiv och etiskt perspektiv, säger han.

   "Följ fastslagna nivåer". Det är Skogssällskapets råd inför årets älgjakt och innan det finns kunskap om hur älgstammen påverkats av torrsommaren.
  "Följ fastslagna nivåer". Det är Skogssällskapets råd inför årets älgjakt och innan det finns kunskap om hur älgstammen påverkats av torrsommaren. FOTO: Mostphotos

  Bakgrunden är att det inför årets älgjakt på sina håll diskuterats att dra ned på avskjutningen med anledning av den varma och torra sommaren. Enligt Robert Karlsson, viltexpert på Skogssällskapet, har älgstammen säkert påverkats men problemet är att det saknas fakta om exakt hur.

  ”Oetiskt”

  ”Älgbetesinventeringarna för till exempel Västra Götalands län har i flera år visat att det är en obalans mellan klövviltsstammarnas tätheter och tillgänglig fodermängd. Att minska avskjutningen utan något egentligt faktaunderlag är fel ur både älgförvaltningsperspektiv och etiskt perspektiv. Drar man ner på avskjutningen eller till och med ställer in jakten helt och hållet kan det leda till att älgar som redan är i dålig kondition svälter ihjäl under vintern”, säger han i ett pressmeddelande.

  Dåligt avelsmaterial

  På grund av den tuffa starten är årets kalvar dessutom troligen sämre avelsmaterial. Robert Karlsson rekommenderar därför ökad avskjutning av kalvar i år.

  På måndag 8 oktober startar älgjakten i södra Sverige, och när den väl kommit i gång kan älgobservationerna därifrån att kunna användas som underlag för att justera avskjutningsnivåerna.

  ”Äbin-resultatet (älgbetesinventeringen, reds.anm.) visar att i stort sätt alla älgförvaltningsområdet i södra Sverige har ett för högt betestryck på tallungskogarna. En reviderad avskjutning behöver föregås av ett samrådsmöte där älgjaktsområdets markägare och jägare diskuterar hur man ska bedriva den fortsatta jakten så att skogsägarna ges möjligheter att skydda sin skog”, avslutar Robert Karlsson.

  LÄS MER : Pangstart viktig för älgjakten

  Relaterade artiklar

  Till toppen