Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 oktober 2018

  Pangstart viktig för älgjakten

  Första veckan på älgjakten betyder mycket för om jägarna lyckas klara målet. Samtidigt blir betesskadorna allt mer omfattande.

  FOTO: Mostphotos

  Det smäller rejält i skogarna första älgjaktsveckan. Enligt statistik från Älgdata som ATL har bearbetat sköts det 28 316 älgar första veckan förra året, vilket motsvarade 29 procent av målet för avskjutning.

  Det finns också ett tydligt samband mellan hur mycket som skjuts första veckan och hur väl jägarna kommer att klara målet totalt sett. Det som inte skjuts första veckan blir svårt att ta igen under resten av jakten.

  – Vi delar din bild helt och hållet, att avskjutningen första veckan säger mycket om hur det kommer att sluta sedan, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

  – Den första älgjaktsveckan är helig för många men för allt färre, särskilt i södra Sverige. Kommer du ner i Götaland och Sörmland tror jag att den klassiska älgjaktsveckan håller på att dö ut.

  Vad betyder det för måluppfyllelsen?

  – Jaktlagen har press på sig från många håll, det är många arter att sprida sitt jakttryck på. Någon dag som man tidigare ägnade åt älgjakt ägnar man åt annan jakt i stället.

  Redan i dag klarar inte jägarkåren målet för skjutna älgar. Samtidigt är skadorna från älgbetning stora och gör det svårt att odla tall i södra Sverige. Det är dock svårt att svårt att se ett statistiskt samband mellan måluppfyllelsen i älgjakten och skadorna på tall i älgbetesinventeringen Äbin.

  – Äbin är knepig. Men vi har inget annat verktyg för att hantera skador på skog av vilt. Det är det bästa vi har, och då måste vi jobba med det, säger Daniel Ligné.

  ”Finns en ekonomisk sida”

  Svenska Jägareförbundet står helt bakom att jägarna faktiskt ska klara att skjuta de älgar som är målet att skjuta. Eftersom jägarkåren misslyckas år efter år, och kanske kommer att ha ännu svårare att klara målet om första älgjaktveckan minskar i betydelse, så måste något göras.

  Daniel Ligné har flera förslag: en samlad klövviltsförvaltning, fler jägare, en friare jakt där fler enskilda kan jaga ensamma med hund, en aktiv omfördelning av älgarna under jakten och lägre fällavgifter.

  – Jag hör i jägarleden: ”Varför ska vi skjuta en älg som kostar 1 000 spänn när vi kan skjuta en kronhjort, två dovhjortar eller tre vildsvin gratis?” Det finns en ekonomisk sida av det här också, säger Daniel Ligné.

  Älgjakten 2018/2019

  I norra Sverige började älgjakten den 3 september. I södra Sverige börjar jakten den 8 oktober.

  Avgiften för att fälla en älg varierar från 1 000 till 250 kronor för en vuxen älg och från 50 till 200 kronor för kalv.

  Enligt de planer som rapporterats in till Älgdata ska drygt 97 000 älgar fällas, 50 600 vuxna och 46 500 kalvar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen