Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 juli 2018

  Extrema brandrisken stoppar skytte

  Såväl jägarnas inskjutning inför älgjakten som EM i dynamiskt sportskytte stoppas av det extrema vädret med torka och bränder.

  – Vi får för allt i världen hoppas att det blir regn och bara vi får lite fuktigare så kommer vi i gång med verksamheten, säger Knut Eriksson, skjutbanechef i jämtländska Lybäck.

   Nu stoppas skjutbaneskytte av rädsla för gnistbildning. Arkivbild.
  Nu stoppas skjutbaneskytte av rädsla för gnistbildning. Arkivbild. FOTO: Mostphoto

  På många håll i landet bedöms risken för skogsbrand som extremt hög, och MSB uppmanar kommuner och länsstyrelser i Sverige att skärpa redan införda eldningsförbud till att även inkludera privata tomter. Men även skytte är en riskfaktor – inte minst om kulfånget består av en naturlig kulle där det kan bli gnistbildning om kulan träffar en sten.

  EM-tävling ställs in

  Nu ställs europamästerskapet i dynamiskt sportskytte in på grund av brandrisken. Det skulle ha hållits på ett skjutfält i Karlskoga mellan 5 och 11 augusti.

  – Vi har fört samtal både med kommunen och Försvarsmakten under hela veckan som har gått. Sedan gjordes bedömningen att det är bäst att blåsa av det här för att vi inte kan garantera säkerheten, säger Roland Dahlman som är ordförande i svenska dynamiska sportskytteförbundet till Sveriges Radio.

  Skjutbana håller stängt

  Även inskjutning inför älgjakten påverkas. Skjutbanan vid Lybäck utanför Stugun, fem mil öster om Östersund, skulle egentligen ha öppnats i tisdags. Så skedde inte, av rädsla för gnistbildning från kulorna.

  – Det här är första gången någonsin det här händer vad jag känner till, säger Knut Eriksson, skjutbanechef i Lybäck till Sveriges Radio.

  Tidningen Svensk Jakt har sammanställt ett antal förhållningsregler som gäller vid skytte i torra tider, med det generella rådet att undvika övnings- och tävlingsskytte med kulvapen i terräng.

  LÄS OCKSÅ: Stor risk för brand vid tröskningLÄS OCKSÅ: Skogsmaskin orsak till brandLÄS OCKSÅ: Bonde tar strid mot skyttebana

  Relaterade artiklar

  Till toppen