Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juli 2018

  Stor risk för brand vid tröskning

  Tröskning av spannmål och halmbärgning är snart i gång i stora delar av Sverige. Nu kommer varningar om stor risk för brand genom gnistbildning.

   Var beredd och ha koll på marken är Brandskyddsföreningens stora tips inför skördearbetet.
  Var beredd och ha koll på marken är Brandskyddsföreningens stora tips inför skördearbetet. FOTO: Marcus Frennemark

  Förhållandena på åkrarna kring skörden är extrema i år och flera varningar har nu gått ut om att det är stor risk för brand.

  – Vi vill uppmuntra att alla som ska tröska kan räkna med att det kommer brinna. Ta med vatten och var förberedd då den här värmen och torkan gör att minsta gnistbildning kan starta en brand, säger Björn Björkman, expert på Brandskydd i fordon, eldstäder och lantbruk.

  Känn till marken

  Ett av de viktigaste tipsen som Brandskyddsföreningen ger är att det är viktigt att känna till den mark man ska tröska och veta hur mycket sten som kan finnas i marken. Det blir ännu viktigare när flera kommuner erbjuder tröskning på ytor som lantbrukare inte alltid har så stor kunskap om.

  – Det kan vara värt att kolla marken innan man börjar. Det är också viktigt att veta exakt var man är. Om en brand startar kan man då ringa räddningstjänst och ge en konkret position så att de hinner dit snabbt, säger Björn Björkman.

  LÄS OCKSÅ: Ett 70-tal ungdjur innebrända i ladugårdLÄS OCKSÅ: Några gnistor – sen brann skogen

  Tipsen som minskar risken för brand vid skörd

  • Ha gödseltunnor eller andra stora kärl fyllda med vatten i beredskap för att snabbt kunna förhindra en stor spridning.

  • Samverka med grannar om gödseltunnor eller andra större vattenbehållare som kan användas vid släckning.

  • Utrusta maskinerna med fler handbrandsläckare.

  • Finns möjlighet att ha en tunna med vatten eller en farmartank på ett släp med en pump så är det en mycket bra säkerhetsåtgärd.

  • Om du skulle behöva ringa räddningstjänsten – tänk igenom hur du bäst beskriver vägen till dina marker. Träna gärna i exempelvis Google maps hur du får fram koordinaterna på din position

  Källa: Länsförsäkringar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen