Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 mars

  Bergs Timber lägger ner sågverk

  Bergs Timber krymper sin sågverksamhet. Fyra sågverk blir tre när Gransjö läggs ner och 45 anställda förlorar jobbet.

   Fyra sågverk blir tre när Gransjö läggs ner och 45 anställda förlorar jobbet.
  Fyra sågverk blir tre när Gransjö läggs ner och 45 anställda förlorar jobbet. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Bergs Timbers styrelse fattade på måndagen beslut att stänga Gransjö sågverk. Planen är att hela verksamheten ska avvecklas under hösten 2020 och bolaget meddelar att man omedelbart inleder MBL-förhandlingar om avvecklandet. Sågverksamheten upphör snarast möjligt och nedläggningen berör ungefär 45 anställda.

  Syftet med nedläggningen av Gransjö sågverk är att samla sin verksamhet kring de tre återstående sågverken och på så sätt nå en bättre lönsamhet. Planen är att satsa på och investera i de tre återstående sågverken där man ser större potential, skriver Bergs Timber i ett pressmeddelande.

  ”Inte ekonomiskt realistiskt”

  Det första kvartalet kommer nedläggningen att belasta resultatet för det första kvartalet 2020 med 30 miljoner kronor. Men när avvecklingen av verksamheten är genomförd bedöms kassaflödet påverkas positivt med cirka 60 miljoner kronor.

  ”Vi ser det inte som ekonomiskt realistiskt att fortsätta utveckla våra fyra befintliga sågverk och kommer därför att kraftsamla våra resurser och investeringar till enheterna i Vimmerby, Mörlunda och Orrefors. Härigenom stärks förutsättningarna för långsiktig lönsamhet i den svenska sågverksrörelsen. Tyvärr betyder beslutet att ca 45 av våra medarbetare behöver lämna företaget” säger Peter Nilsson, vd och koncernchef för Bergs Timber i ett pressmeddelande.

  Drar in utdelning

  På måndagen meddelade Bergs Timber också att den tidigare föreslagna utdelningen om 0,04 kronor per aktie, totalt cirka 14 miljoner kronor, dras tillbaka. Beslutet grundar sig i osäkerheten kring vilka ekonomiska effekter spridningen av det nya coronaviruset medför. Utöver detta skjuts även årsstämman upp till ett senare datum, men den kommer i enlighet med gällande lagstiftning att hållas senast den 30 juni 2020, enligt bolaget.

  Relaterade artiklar

  Till toppen