Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 februari

  Lägre resultat och sänkt utdelning för Bergs Timber

  Sågverksbolaget Bergs Timber redovisar ett rörelseresultat om -22 miljoner kronor (49) för det fjärde kvartalet 2019. Justerat för engångskostnader i Estland uppgick rörelseresultatet till -19 miljoner kronor.

   Peter Nilsson, vd Bergs Timber.
  Peter Nilsson, vd Bergs Timber. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Nettoomsättningen uppgick till 687 miljoner kronor (772). Minskningen förklaras av lägre försäljningsvolymer och priser för sågade trävaror, skriver Bergs Timber.

  En utdelning om 0:04 kronor per aktie föreslås för helåret 2019 (0:10).

  Bergs Timber beskriver det fjärde kvartalet som en besvikelse men noterar att ”en mer balanserad marknad kan anas”.

  Det framgår av bokslutskommunikén.

  Under det fjärde kvartalet ledde produktionsbegränsningar och lägre försäljningspriser till negativa marginaler.

  ”Produktionsbegränsningarna under jul- och nyårshelgerna har förbättrat vår lagersituation och bör i kombination med lägre kostnader och stabiliserade försäljningspriser gradvis förbättra resultatet”, skriver vd Peter Nilsson i rapporten.

  Marginalen för Vika Wood, sågverket i Lettland, har påverkats av lägre försäljningspriser. Timmerpriserna har samtidigt minskat och lönsamheten har varit tillfredsställande under det fjärde kvartalet.

  ”Vi har genomfört förändringar i ledningen för vårt estniska sågverksbolag Laesti under det fjärde kvartalet. Investeringen i ett nytt timmerintag tas i bruk under februari. Inför 2020 har råvarukostnaden även här minskat och vi förväntar ett förbättrat resultat”, skriver vd:n.

  Byko-Lat, bolagets förädlingsverksamhet i Lettland, har ökat sin produktionskapacitet såväl för dörrar och fönster som för hus. Bolagets orderböcker är på goda nivåer för det första kvartalet, heter det.

  Under första kvartalet 2020 kommer Bergs Timber att färdigställa en plan för ökad konkurrenskraft för sina svenska och estniska sågverk.

  ”Bergs Timber fokuserar under 2020 på att konsolidera den nuvarande sågverksstrukturen och förstärka försäljnings- och distributionsorganisationen. Vårt mål på medium till lång sikt är att förbättra produktiviteten för vår sågverksrörelse och samtidigt utveckla Bergs Timber till ett träförädlings- och distributionsföretag”, skriver Peter Nilsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen