Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 oktober 2019

  4 000 underskrifter mot nedläggningen av Östavallsågen

  Närmare 4 000 personer har skrivit under protestlistor mot Norrskogs beslut att lägga ner Östavallsågen. Listor som lämnas över till skogsindustriföretaget under onsdagskvällens medlemsmöte i Ånge.

   Sågverket i Östavall.
  Sågverket i Östavall. FOTO: Tina Stafrén/Norrskog

  Det var i slutet på september som beskedet om en sammanslagning av skogsägarföreningarna Norra och Norrskog kom. I samma veva gick Norrskog ut med att föreningen lägger ner sågverket i Östavall för att i stället satsa på sågverket i Hissmofors. Som ATL tidigare har rapporterat om berör nedläggningen 80 arbetstillfällen, inklusive underentreprenörer, och är i grunden en följd av svag lönsamhet och en obalans mellan sågkapaciteten och råvarutillgången.

  Föga oväntat har beslutet stött på motstånd i trakten – i början av oktober demonstrerade närmare 500 personer i centrum av centralorten Ånge, varav många var sågverksanställda som hade sina arbetskläder på sig.

  Nu har alltså nästan 4 000 personer skrivit under en namninsamling mot nedläggningen, rapporterar Östersunds-Posten.

  – Egentligen finns bara två alternativ. Antingen så tar styrelsen tillbaka sitt inriktningsbeslut eller så säljer man till någon annan seriös aktör, säger Leif Edh, en av initiativtagarna till namninsamlingen, till tidningen.

  Tillsammans med medkombattanten Håkan Sjölander står Leif Edh dessutom bakom ett fyra sidor långt öppet brev som kommer delas ut till hushållen i Ånge kommun där de riktar skarp kritik mot Norrskogs ledning och styrelse.

  – Är vi omkring 3 000 medlemmar som är beredda att lämna tror jag inte heller att planerna på samgående med Norran kan bli av, utan då måste man lyssna på oss medlemmar, säger Håkan Sjölander till Östersunds-Posten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen