facebooktwittermail d

Efter förseningen – nu fick mjölkbönderna sina medaljer

På måndagen fick Kung Carl XVI Gustaf äran att dela ut LRF Mjölks guldmedaljer. Utmärkelsen går till mjölkbönder som levererat mjölk av toppkvalitet i minst 23 år, och efter en lång tids väntan kunde medaljerna delas ut. 

Kung Carl Gustaf delade ut LRF Mjölks guldmedalj 2020 till Marita Hermansson, Röra Röd, Henån, vid en ceremoni på Stockholms slott på måndagen.
Kung Carl XVI Gustaf delade bland annat ut en av LRF Mjölks guldmedaljer 2020 till Marita Hermansson, Röra Röd, Henån, på måndagen. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

LRF Mjölks Guldmedalj går till mjölkföretagare som har levererat mjölk av bästa kvalitet i 23 år eller mer. 

På måndagen, mer än ett år försenat på grund av coronapandemin, kunde 23 av 26 medaljer delas ut vid en ceremoni vid Stockholms slott. 

Ända sedan starten 1958 har det varit någon ur kungafamiljen som delat ut medaljerna, och i år var det kung Carl XVI Gustafs tur. Drottning Silvia var med som åhörare. 

”Kära mjölkbönder! Utvecklingen inom lantbruket går ständigt framåt. Det har hänt mycket bara under den tid som ni drivit era verksamheter. Men en del saker ändrar sig inte. Ni är lika viktiga för vårt land som era föregångare var när min farfar överräckte de första guldmedaljerna för 63 år sedan.”, sa Kungen bland annat i sitt tal, enligt Kungahusets instagramkonto. 

Två mjölkbönder som fick åka en bra bit för sin medalj är Anna-Britta och Herbert Nyman som driver mjölkgård i Piteå kommun. 

Att skapa fler jobb på landsbygden är en av deras drivkrafter: 

”Vi har alltid sökt lokal arbetskraft till gården. Hit kommer unga som vill köra traktor eller jobba med djur. Bara på själva gården är vi i dag sju anställda på 4,5 heltidstjänster. Vi anlitar också lokala hantverkare när vi behöver hjälp utifrån och gården är en viktig kugge i ett större maskineri”, sa de i ett pressmeddelande från LRF Mjölk nyligen.

Kung Carl Gustaf delade ut LRF Mjölks guldmedalj 2020 till Anna-Britta och Herbert Nyman, Frigivenvägen, Altersbruk, vid en ceremoni på Stockholms slott på måndagen.
Prisade mjölkbönderna Anna-Britta och Herbert Nyman och kung Carl Gustaf. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

”Viktigt att uppmärksamma”

Årets ceremoni blev lite extra festlig eftersom den hölls på Stockholms slott, vilket inte tidigare hänt, enligt Peter Kofoed, chef för LRF mjölk. 

Han tycker att medaljutdelningen är viktig av flera skäl: 

– Dels för att uppmärksamma vad alla de här bönderna har åstadkommit. Att i 23 år ha levererat prickfri mjölk. Tänk dig självt, att ha varit prickfri på jobbet i 23 år. Det är fantastiskt!

– Sedan är det bra att det här uppmärksammas. Vanligt folk kanske inte alltid förstår det stora, men när Kungen är med och delar ut medaljer så får det mycket mer uppmärksamhet. Och det är bra. 

De planeras redan för nästa utdelning. De mjölkbönder som fått utmärkelsen i år ska nämligen få sina medaljer någon gång i mars eller april nästa år. Vem i kungahuset som närvarar då återstår att se. 

Kung Carl Gustaf delade ut LRF Mjölks guldmedalj 2020 till Kjell och Ingrid Sandahl, Vasen, Nye, vid en ceremoni på Stockholms slott på måndagen
Kjell och Ingrid Sandahl, från Nye i Jönköpings län, tog emot medaljen ur Kung Carl Gustafs hand. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

I samband med ceremonin utdelades också pris till Årets Mjölkföretagare, som utses av en oberoende jury på uppdrag av Växa Sverige och Ludvig & CO. 

Det var i februari i år som Katarina och Anders Nilsson utsågs till Årets Mjölkföretagare. De driver gården Skråmered i Halländska Våxtorp tillsammans. 

Här är LRF Mjölks Guldmedaljörer 2020

(23 medaljer delades ut i Stockholms slott den 25 oktober i 2021, 3 medaljörer som inte kunde vara med på utdelningen i Stockholm får sina guldmedaljer av sin mejeriförening vid lokala möten vid ett senare tillfälle.)

Norrbottens län 

1. Herbert & Anna-Britta Nyman, Frigivenvägen, Altersbruk 

Västerbottens län 

2. Lennart Moström & Ulla-Karin Strandberg, Lomnäset, Norrfors 

Simon Borgström*, Bjurås, Vindelgransele 

Västernorrlands län 

3. Eskil & Helen Söderlund, Björkom, Ljustorp 

Jämtlands län

4. Thomas & Anette Sivertsson, Lockne-Berge, Tandsbyn

5. Sten & Eva Larsson, Hallom Kalls, Oviken

Gävleborgs län

Ingrid Ekström*, Hemstanäs, Holmsveden

Östergötlands län

6. Hans & Annica Jonsson, Brink, Vreta Kloster

Västra Götalands län

7. Bertil Nilsson, Kållstorp, Kode

8. Peter & Tamar Larsson, Lund, Brastad

9. Marita Hermansson, Röra Röd, Henån

10. Fredrik & Carina Willman, Öja Hedegården, Stenstorp

11. Lars-Erik & Lena Johansson, Eklundagatan, Floby

Anders Carlsson*, Sventorp, Skövde

Gotlands län

12. Ylva Wahlby, Hamra Sallmunds, Burgsvik

13. Anders Mårtensson & Åsa Cedervall, Vamlingbo Lingsarve, Burgsvik

14. Roland Mattsson, Näs Sigleifs, Havdhem

Kalmar län

15. Carl-Gustav& GunillaKarlsson, Lunda, Mörbylånga

Jönköpings län

16. Sten & Christina Johansson, Skirö Prästgård, Vetlanda

17. Stefan & Sven Nyström, Norra Vissö Slättökull, Bredaryd

18. Hans & Erica W Bolmvall, Ås Södergård, Bredaryd

19 Kjell & Ingrid Sandahl, Vasen, Nye

Hallands län

20. Ulla & Sten Nilsson, Edenberga Vållerbäck, Laholm 

21. RolfAndersson, Hönryds Gård,Långås

Skåne län

22. Tomas Segerfur, Svinön, Glimåkra
23. Göran & Ulrica Kjerstensson, Galthult, Röke