facebooktwittermail

Skånska rapsen plöjs ner

Den besvärliga väderleken i september och svåra snigelangrepp kan leda till att delar den höstraps som såtts i Skåne körs upp. UPPDATERAD

Kyla, regn och skadedjur får skånska bönder att köra upp höstrapsen. Arkivbild.
Kyla, regn och skadedjur får skånska bönder att köra upp höstrapsen. Arkivbild.

Uppkomsten av raps har varit en besvikelse på många håll i Skåne och många odlare går i tankarna på att köra upp allt, eller delar av det, som såtts. Bakom den dåliga uppkomsten ligger ett sen sådd, regn och kyla under etableringsfasen som lett till att rapsen nu bara står och stampar.

- Det har också varit problem med sniglar och insekter. Under en normal höst växer rapsen ifrån det. Men nu har det inte varit någon bra start och då kan det vara bättre att ta bort alltihop och prova någonting annat senare, säger Erik Wildt-Persson spannmålschef på Kristianstadsortens Lagerhusförening, KLF.

Plöjer upp hälften

Christian Radby på Radby Gård utanför Lund har bestämt sig för att köra upp 25 av totalt 55 hektar raps. Till att börja med.

- Rapsen är för liten. Till vintern ska den helst vara åtta centimeter och ha åtta blad. Det är bara inse att det kommer den knappast upp i. Det har också varit stora snigelangrepp i fält. Jag har precis varit ute på en besiktningsrunda och det är som rensat. Sniglarna har till och med ätit upp spillsäden, säger han.

Christian Radby har inte bestämt om han sår vete på fältet eller om det blir korn till våren.

- Först måste jag ta hand om den raps som ska stå kvar, säger han.

Snigelmedlet mister effekten

Växtskyddscentralen larmade tidigt om risken för snigelangrepp i höstrapsen. Många rapsodlare har använt Sluxx mot sniglarna vid flera tillfällen i höst men det ständiga regnandet har ställt till det. Står fältet oskyddat kan det räcka med tre-fyra dagar för att grödan ska var förstörd.

Angrepp av jordrapsloppa

Godset Trolle Ljungby i Kristianstadstrakten har sått 140 hektar höstraps men är nu i valet och kvalet om delar ska köras upp igen. Också här är uppkomsten angripen.

- Just nu avvaktar vi. Sådden blev drygt en månad senare än normalt och det var regnigt och kallt i september. Plantorna är svaga och tål inte de angrepp av jordrapsloppa som vi sett. Angreppet ligger inne i fältet och det är för lerigt för att ta sig ut, säger Johan Henryson, inspektör på Trolle Ljungby.

PREMIUM: Dyr gödsel stryper ekomarknaden

PREMIUM: Tänker om efter tufft år och satsar på betor igen

LÄS OCKSÅ: Sabotör gömde stålrör i majsfältet