Beskedet kommer som en överraskning för myndigheten.
Sjukdomsövervakningen av vilda djur avbryts
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) avbryter den pågående övervakningen av sjukdomar bland vilda djur. Finansiering av uppdraget finns inte med i övergångsregeringens nya regleringsbrev.
”Vi har inte fått information om detta tidigare, men nu för vi en nära dialog med Näringsdepartementet, berörda myndigheter och andra samarbetspartners. Viltövervakningen är en viktig del av sjukdomsövervakningen som vi i nuläget inte kan genomföra. Vi har även internationella åtaganden som vi nu inte heller kan utföra. Vi hoppas att detta får en skyndsam lösning”, säger Jens Mattsson, generaldirektör vid SVA i ett pressmeddelande.
Pågått sedan 40-talet
Den nationella viltövervakningen har pågått sedan 1940-talet i Sverige. För 2018 fick SVA fyra miljoner kronor för att genomföra uppdraget. Nu avbryts alla projekt utom de som har annan finansiering. SVA kommer därför inte längre att ta prover eller genomföra analyser på vilda djur, vilket försvårar övervakningen av sjukdomar som afrikansk svinpest och duvpest.
”Nu tappar vi också kontakten med vårt viktiga nätverk med jägare och allmänheten som skickar in prover och djurkroppar till myndigheten för analys, vilket är grunden för SVA:s viltövervakning. Det är historiskt att vi nu måste ta en paus i detta arbete”, säger Erik Ågren, veterinär och chef för SVA:s viltsektion.
Läs också: Näringsdepartementet dementerar: Övervakningen ska fortsätta
Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona
SE MER: ATL TV var med i SVA:s labb när skabbiga vargar undersöktes efter licensjakten 2018: