Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 januari

  ”SVA ska fortsätta övervakning av sjukdomar hos vilda djur”

  Näringsdepartementet tillbakavisar nu uppgifterna från Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, om att myndigheten ska sluta med övervakningen av sjukdomar hos vilda djur.

   Statssekreterare Elisabeth Backteman tillbakavisar uppgifterna om att SVA ska sluta med övervakningen av sjukdomar hos vilda djur.
  Statssekreterare Elisabeth Backteman tillbakavisar uppgifterna om att SVA ska sluta med övervakningen av sjukdomar hos vilda djur. FOTO: SVA / Regeringskansliet

  Det var på tisdagsförmiddagen som SVA gick ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Sjukdomsövervakningen av vilda djur avbryts”. Orsaken skulle vara nya instruktioner till myndigheten i årets regleringsbrev och att finansieringen av uppdraget samtidigt strypts. Tidigare har fyra miljoner kronor årligen anslagits ur Viltskadefonden.

  Näringsdepartementet tillbakavisar dock uppgifterna om att SVA inte längre ska ha ansvar för att övervaka sjukdomar hos vilda djur. Istället betonas det att uppdraget hör till en av myndighetens kärnuppgifter.

  ”Uppdraget kvarstår”

  I ett mejl till ATL understryker landsbygdsminister Sven-Erich Buchts statssekreterare Elisabeth Backteman, att uppdraget kvarstår.

  ”Myndigheten ska alltså fortsätta med övervakning av sjukdomar hos vilda djur. Jag har under dagen kontaktat Generaldirektören för SVA, Jens Mattsson, och framfört detta. Viltövervakningen kommer även framöver att vara en viktig del för övervakningen av djursjukdomar”, skriver Elisabeth Backteman.

  SVA tar nu ett steg tillbaka från sitt pressmeddelande. Generaldirektör Jens Mattsson säger till ATL att man även i fortsättningen kommer att ha möjlighet att analysera vilda djur i de fall då det finns misstanke om särskilt allvarliga sjukdomar, exempelvis afrikansk svinpest, men i begränsad omfattning.

  ”Infrastrukturen förlorar resurser”

  – Den infrastruktur vi har för insamlingen av fallvilt förlorar resurser genom det regleringsbrev som nu gäller. Att vi inte längre har tillgång till de medel som finns i viltvårdsfonden påverkar oss så att viltsjukdomsövervakningen begränsas, säger Jens Mattsson.

  Han uppmanar samtidigt den som hittar döda vildsvin i naturen att som vanligt ta kontakt med SVA:s tjänsteman i beredskap eller att rapportera in fynden på SVA:s webbplats.

  Relaterade artiklar

  Till toppen