facebooktwittermail d

Sista Odlardagarna på Findus

Findus Odlardagar har dragit storpublik i minst 25 år. Men nu är det slut. I veckan som gick hölls tredagarsarrangemanget för sista gången.

Under Odlardagarna träffas många av de lantbrukare som är knutna till Findus för att prata jobb, fritid och framtid. Kanske blev det extra mycket av det sistnämnda samtalsämnet i år.

- Det var inte helt sorgebetyngt, men det är klart att stämningen inte var så bra. Många har uttryckt att det är tråkigt och hade nog hoppats på något slags besked. Många står ju inför valet att köpa in kommande års utsäde nu, säger Kjell Svegrup, som är ordförande i Findus Odlarförening med 900 medlemmar.

Lägger inte ner

Nyheten att Findus lägger ner i Bjuv slog ner som en bomb i våras, och sedan dess har många av föreningens medlemmar hunnit fundera över framtiden. Det sista budet är att produktionen i Findusfabriken ska avvecklas successivt fram till sista mars nästa år.

Men trots att Findus lägger ner har föreningen inga planer på att avveckla sin verksamhet innan allt hopp är uttömt.

- Findus kommer inte bjuda på fler Odlardagar, så på det sättet var det den sista. Men vår uppgift och vilja nu är att det ska bli en odling av grönsaker i Skåne igen. Så vi kommer inte göra något med vår förening förens vi i så så fall är säkra på att det inte blir någonting, säger Kjell Svegrup.

LÄS ÄVEN: Findusnedläggning har blivit teaterpjäs

Hoppas på fortsättning

Hans förhoppning nu är att det ska dyka upp en ny intressent som kan ta över Findus anläggning eller åtminstone delar av den.

- Vad vi vet, enligt Findus vd Henrik Hjalmarsson, så finns det intressenter som förhandlar om att köpa anläggningen, och vår förhoppning då är att det ska bli någon form av odling igen. Findus har även som förhoppning att ha svenska ärtor och grönsaker i sina påsar i Sverige och då är vår förhoppning att någon köper anläggningen och kan processa de grönsaker som Findus säljer i Sverige.

För de lantbrukare i Skåne som odlar ärtor åt företaget innebär beskedet sedan länge att de måste hitta andra grödor. Enligt Kjell Svegrup är förutsättningarna att ställa om goda.

- Alternativet för många är att odla någon annan baljväxt, och öka på arealerna av höstvete och korn. Men ärtan kommer bli saknad eftersom man får en bättre växtföljd om man har ärtor odlingen, säger Kjell Svegrup.

LÄS ÄVEN: Avgångsvederlag till Findus-anställda

LÄS ÄVEN: Findus vd: Satsa på högförädlat